СТРАВИЧНА СМРТ РУСКИХ СПАСИЛАЦА Језиви детаљи трагедије у руднику: Ушли да спасавају друге, залутали дубоко у окно (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

27. 11. 2021. у 20:57

СПАСИОЦИ који су погинули у руднику угља Листвијажњаја, у руском региону Кемерово, изгубили су животе због високе концентрације угљен-моноксида.

СТРАВИЧНА СМРТ РУСКИХ СПАСИЛАЦА Језиви детаљи трагедије у руднику: Ушли да спасавају друге, залутали дубоко у окно (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: МЧС РФ/AP Photo/Sergei Gavrilenko

То су изјавили вршилац дужности шефа Министарства за ванредне ситуације РФ Александар Чупријан и гувернер Кемеровске области Сергеј Цивилев.

- Било је изузетно тешко. Тамо није било осветљења, као ни везе са спољним светом. Изузетно тешка операција - рекао је Цивилев.

Цивилев је додао да је једна јединица спасилаца зашла превише дубоко у рудник, у зону са високом концентрацијом угљен моноксида. Он је појаснио да је максимална дозвољена концентрација 0,25%, док је на месту где су се спасиоци погушили било 7%.

Подсећамо, у експлозији метана у руднику угља Листвјажнаја у Русији погинуле су 52 особе, укључујући и шест спасилаца.

Након несреће приведени су 47. годишњи директор рудника, његов 57. годишњи заменик и 36. годишњи шеф одељења ДОО "Шахта Листвјажнаја".

- Утврђено је да су приведена лица прекршила захтеве индустријске безбедности опасних производних објеката. Услед тога је дошло до гаснодинамичке појаве. Избио је дим у вентилационом каналу у делу број четири услед чега су се радници који су се налазили у руднику угушили - наводи се у саопштењу Истражног комитета Русије.

Против њих ће бити подигнута оптужница.

Правим чудом преживео је Александар Заковрјашин (51), лекар из тима који је ушао у јаму да спасава животе других. Наиме, он је у четвртак увече проглашен мртвим. Када се у петак екипа Министарства за ванредне ситуације спустила у јаму наишли су на Заковрјашина. Њему је претходног дана позлило, онесвестио се и када је после више сати дошао себи, покушао је да стигне до излаза. Већ увелико онемоћао, кретао се ка делу тунела где је било више ваздуха, када су га спасиоци пронашли.

У време несреће у руднику је било 285 рудара. Спасилачке екипе су успеле да изведу 237 рудара, али је њих 49 остало под земљом, и то на две удаљене локације у руднику. Са њима није било могуће да се успостави било каква веза. Иначе, од 40 километара тунела тог рудника преконтролисано је 18 километара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)