И НЕМАЧКА СЕ ПЛАШИ ЗЕЛЕНИХ: Берлин на прагу нове ере

Ивана Станојевић

28. 11. 2021. у 08:00

ЕРА канцеларке Ангеле Меркел завршила се после 16 година, а нови шеф немачке државе је социјалдемократа Олаф Шолц, који ће дужност преузети најкасније до 8. децембра.

И НЕМАЧКА СЕ ПЛАШИ ЗЕЛЕНИХ: Берлин на прагу нове ере

Олаф Шолц са најближим сарадницима, Фото АП

Са Меркеловом из власти одлазе и њени демохришћани, па након деценију и по, ова партија постаје опозициона. Први пут ће на кормилу бити тројна коалиција коју, уз социјалдемократе, чине либерали и Зелени.

Коалициони споразум потписан је после преговора дугих два месеца, што је успех, будући да је, након избора пре четири године, било потребно чак пет и по месеци да се дође до владе. Социјалдемократа Герхард Шредер, склопио је кабинет за 30 дана.

Ако све три странке потврде споразум који су парафирали њихови челници, уместо једног, нова влада имаће два потпредседника. Да би се прогурала та новина, ваљало је наћи "рупу" у прописима. Тако ће копредседник Зелених Роберт Хабек бити потпредседник према Уставу, а шеф либерала Кристијан Лиднер, по пословнику владе. У владу, са звањем "министра при канцелару" улази и Волфганг Шмит, вишегодишњи близак Шолцов сарадник.

У споразуму на 177 страна истиче се да ће влада у Берлину подржати шест држава Западног Балкана на путу ка ЕУ, уз услов да се испуне критеријуми из Копенхагена. Следи отварање приступних преговора за Албанију и Северну Македонију, визна либерализација за Косово и наставак преговора са Србијом и Црном Гором.

- Подржавамо дијалог који ЕУ води у циљу нормализације односа Косова и Србије и напоре за трајни мир у БиХ, који почива на поштовању територијалног интегритета и превазилажења етничких подела - истиче се у коалиционом споразуму нове немачке владе.

- Упоредо са напредовањем приступних преговора, ЕУ мора да побољшава своју способност прихватања нових чланица.

Влада је спремна за конструктиван дијалог са Русијом, јер су односи Берлина и Москве "дубоки и мултилатерални". Полазиће се, стоји у тексту, од заједничке и доследне политике према Русији у оквиру ЕУ, али поједини аналитичари упозоравају да би Зелени могли да осујете део тих планова, јер њихова копредседница Аналена Бербок добија фотељу шефа дипломатије.

Ангела Меркел, Фото АП

Бербокова, свакако, није личност за коју постоји консензус по питању ове осетљиве функције. Напротив, има читаву армију противника, међу којима је легенда Левице Оскар Лафонтен, који је недавно за "Велт" изјавио да је "њено именовање на овај положај права катастрофа". Ветеран међу социјалистима сматра да "ће она повећати притисак на Русију и некритички следити америчку политику конфронтације према Москви и Пекингу". Дојче веле додаје и да чињеница да је конзервативни лист ово објавио потврђује да ће Бербокова трпети критике из многих праваца.

И док су опоненти Зелених истицали да је "Северни ток два" "строго економски пројекат", Бербокова је изјављивала да је "то издајнички план руске стране са Владимиром Путином на челу". У то се, како каже, сама уверила на терену, приликом посете Русији и разговора са кључним "играчима". Она је тврда и према Мађарској, па се због "ауторитарности Виктора Орбана" изјашњавала за пресецање токова новца из ЕУ ка Будимпешти.

Има дакле, и те како много бојазни да би Бербокова могла да буде још опаснија од свог партијског колеге Фишера, који је 1999. године убедио Бундестаг да упали "зелено" светло за бомбардовање СРЈ.

ШОЛЦ ПРВО ИДЕ У ПАРИЗ

ПРВИ корак на спољнополитичком терену за Олафа Шолца биће, како је најавио, пут у Париз, у чему следи пример Ангеле Меркел из 2005. године, а 10. децембра сусрешће се са америчким председником Џозефом Бајденом, додуше виртуелно, у оквиру светског Самита о демократији. Истог дана, Аналена Бербок учествоваће на скупу министара спољних послова земаља Г7 у Ливерпулу. Немачка догодине преузима председавање овом групацијом најразвијенијих држава.

НАТО БЕЗБЕДНОСТ

У КОАЛИЦИОНОМ споразуму се истиче да ће, на спољнополитичком плану окосница бити трансатлантски савез, а НАТО "неизоставни део безбедности". Немачка ће се активно залагати за јачање политичке димензије Алијансе, између осталог да би се "ослабиле тензије унутар савеза".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)