БОЛ У МИШИЋИМА И УМОР: Ово су симптоми нове "омикрон" мутације короне - нема губитка мириса и укуса!

Novosti online

27. 11. 2021. у 18:16

НОВА омикрон варијанта вируса корона изазива благо обољење без истакнутих симптома, рекла је Анђелика Кеце, председница Удружења лекара Јужноафричке републике.

БОЛ У МИШИЋИМА И УМОР: Ово су симптоми нове омикрон мутације короне - нема губитка мириса и укуса!

Фото: ЕПА

- Ради се о благој болести са симптомима као што су бол у мишићима или умор, који трају дан или два док се оболели не осећа добро. До сада, открили смо да заражени нису губили мирис и укус. Могу да имају благ кашаљ. Нема изражених симптома. Од оних који су инфицирани, неки се тренутно лече код куће - каже Кеце.

Она је подвукла да болнице нису преоптерећене пацијентима зараженим омикрон варијантом, те да нови сој није откривен код вакцинисаних особа. У исто време, ситуација је можда другачија код невакцинисаних.

- Знаћемо то за две недеље. Омикрон је преносив, али за сада, као лекари, не знамо због чега се дигла толика бука око њега, јер га и даље проучавамо. Знаћемо више за две, три недеље, јер имамо неколико пацијената у болници и ради се о младим људима, млађим од 40 година - казала је докторка.

Она је критиковала одлуку неких држава да забране летове из Јужне Африке као прерану, јер још нема довољно информација колико је омикрон сој опасан.

После појаве новог соја вируса корона, који има 32 мутације на спајк протеину и могао би да избегне вакцинални имунитет, поједине државе забраниле су летове из држава Африке где је регистрован, као што су Јужна Африка, Зимбабве, Боцвана, Есватини...

Светска здравствена организација саопштила је да тај сој изазива забринутост због великог броја мутација.

БОНУС ВИДЕО - Изјава Др Милана Николића из ковид болнице у Батајници

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)