САТ ОТКУЦАВА, СУДЊИ ДАН ЈЕ ТУ: Амерички стручњаци страхују од кинеских или руских ЕМП напада

П. З. С. / Спутњик интернационал

25. 11. 2021. у 20:51

У ПОСЛЕДЊЕ време, хистерија око јачања војних способности Кине – на пример, у области хиперсоничног оружја – појачана је у америчким медијима, а амерички званичници наглашавају потребу да се „сустигне” Пекинг.

САТ ОТКУЦАВА, СУДЊИ ДАН ЈЕ ТУ: Амерички стручњаци страхују од кинеских или руских ЕМП напада

Фото: Депоситпхотос


Америчка електроенергетска мрежа и електронска инфраструктура и даље су рањиви на претње које представља ново неконвенционално оружје које је развила Кина, посебно оно способно за нападе „електромагнетним импулсом“ (ЕМП), објавио је Вашингтон тајмс, позивајући се на америчке стручњаке.

Међу овим стручњацима који су се окупили на великом виртуелном форуму чији је домаћин била Универзална мировна федерација био је Питер Винсент Прај, извршни директор Радне групе за националну и домовинску безбедност.

Према његовим речима, Кина поседује такозвано „супер-ЕМП“ оружје – дизајнирано за извођење напада путем рафала енергије – и могло би да га употреби против САД, можда чак и комбинујући га са другим модерним неконвенционалним војним тактикама.

-То представља реалну претњу да се може победити у рату једним ударцем помоћу ЕМП напада. Штавише… они не предвиђају да сами користе ЕМП. Користио би се заједно са сајбер нападима и физичком саботажом и ненуклеарним ЕМП-има“, рекао је Прај на форуму, а преноси Вашингтон тајмс.


Прај тврди и да земље попут Русије, Северне Кореје и Ирана ово могу сматрати „потенцијално пресудном војном револуцијом у историји“. Он је, потом наставио са суморним прогнозама за будућност Сједињених Држава ако се суоче са наводним „комбинованим ЕМП сајбер нападом“.

-Нападом на технолошку Ахилову пету нације попут Сједињених Држава, могли бисте да нас баците на колена, а да чак не морате да се борите са маринцима, морнарицом или ваздухопловством, и да победите у рату за 24 сата са једним јединим ударцем.

Други стручњаци које је цитирао Вашингтон тајмс размишљали су о апокалиптичном сценарију једногодишњег нестанка струје изазваног ЕМП нападом, који би, према Прају, на крају могао да убије 90 одсто Американаца.

-Замислите председника у ситуацији када траје спор око Тајвана или спор са Русијом око балтичких држава, наставио је Прај. „И они изврше ЕМП [напад] на Сједињене Државе. Шта ће председник да уради? Покушати да уђе у Трећи светски рат, који ће сигурно изгубити?... Или ће искористити преостале способности које имамо, посебно војне, да покушамо да повратимо ту критичну цивилну инфраструктуру јер сат откуцава и временс је све мање пре него милиони Американаца страдају?"

Он је позвао америчку владу да предузме више акција и ојача америчку електроенергетску мрежу и сродну инфраструктуру како би била заштићена од таквих напада.

Наиме, према Соут Чајна Морнинг Посту, који се позива на кинески војни институт за нуклеарна истраживања, САД ће наводно побољшати своју инфраструктуру до 2032. То би, како се наводи, могло „нарушити стратешку равнотежу међу светским силама“ – због чега су Кинези истраживачи кажу да је Пекинг тај који треба да појача напоре да ојача сопствене одбрамбене способности како би издржао потенцијалне будуће ЕМП нападе из САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

БЕЛА КУЋА: Пекинг може да купује руску нафту