КРИЗА ГАСИ ЧУВЕНИ "МУРАНО"? Италијански произвођач уметничких производа од стакла "на коленима"

Милица Остојић (РИМ - СПЕЦИЈАЛНО ЗА НОВОСТИ)

14. 11. 2021. у 10:22

У СЕВЕРОИСТОЧНОМ делу Венеције, у Лагуни Венета, смештено је острвце Мурано за које свет зна по величанственом производу стакла у боји, из пламена. Још од Млетачке републике и 1295. године уметничко "Стакло Мурано" прошло је разне буре векова, али сада 64 уметничке занатске радионице живе у страху јер им прети опасност од затварања. Тиме би престао живот и острва и овог уметничког блага.

КРИЗА ГАСИ ЧУВЕНИ МУРАНО? Италијански произвођач уметничких производа од стакла на коленима

Фото Shutterstock

У Италији су од 1. октобра поскупели струја, гас, бензин, што је повукло на застрашујући начин поскупљење свих производа. Погођени су и индустрија и занатство. А од цене гаса зависи и "Мурано". Јер, пећи за обраду стакла морају да буду укључене 24 сата, и то на 1.100 степени.

Од 64 занатске радионице са 650 запослених, њих осам је већ затворено, због поскупљења енергената од 400 до 500 одсто.

Чувена радионица "ЕфеТре" (Кристијано Фери, са 35 запослених), једина која производи стаклене штапиће као базну материју, израчунала је да ће у октобру потрошити 175.000 кубних метара метана, а рачун ће му са досадашњих 40.000 евра стићи на вртоглавих 165.000 евра. И није ту само цена гаса у питању, већ све сировине, међу њима и сода, кварц... Укупна цена производње од два милиона сад достиже 7,5 милиона евра.

Фото Shutterstock

 

Ако не повећа цену производа на тржишту за најмање 40 одсто, "Мурано" може да се затвори, јер са губицима се не може пословати.

А питање је ко би у осиромашеној земљи, али и иностранству, купио тако скупе производе... За посао зато стрепе хиљаде радника дуж целе Италије у радњама "Мурана".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

ЗАХАРОВА О ИЗЈАВИ БОРЕЉА ДА НА БАЛКАНУ НЕ ЗНАЈУ КО ЈЕ ПУТИН: Деградација Запада не значи да је у току исти процес и код других народа