КАМАЛА ХАРИС ПРОБИЈА ЛЕД: На дводневном париском Форуму о миру отопљавање односа САД с Француском после подморничке кризе

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

11. 11. 2021. у 19:29

СМАЊЕЊЕ разлика између развијених и неразвијених, пандемија, безбедносни изазови у свету и сајбер криминал - главне су теме дводневног Париског форума о миру. Форум је основан 2018. да би давао правац светским лидерима у решавању криза.

КАМАЛА ХАРИС ПРОБИЈА ЛЕД: На дводневном париском Форуму о миру отопљавање односа САД с Француском после подморничке кризе

Емануел Макрон и Камала Харис / Фото АП

Предвиђено је да Форум отворе француски председник Емануел Макрон и потпредседница САД Камала Харис, која у Паризу остаје чак пет дана, што се види као нови знак отопљавања између две земље после подморничке кризе и као поновни ангажман САД на Форуму за мир, после бојкота у Трамповој ери. Макрон и Харисова су дан раније имали одвојене разговоре у Јелисејској палати, где су, осим билатералних односа, разматрали и светске изазове и кризе, питања безбедности, пандемије, климе и свемира.

На форуму има око 450 директних и 15.000 онлајн учесника, уз тридесетак шефова држава или влада, међу којима је и председница Владе Србије Ана Брнабић. Она је била међу највишим званицама свечане вечере коју је за учеснике Форума у Јелисејској палати приредио француски председник Емануел Макрон, а у петак ће се обратити на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу.

Форуму присуствују и челници светских организација, као што СЗО и ММФ, великих фирми, попут "Мајкрософта", "Гугла", "Јутјуба", и невладиних организација, као што су оне које воде Мелинда и Бил Гејтс или Џорџ Сорош.

Циљ је да се усагласи заједничка борба против екстремистичких садржаја на друштвеним мрежама.

БРНАБИЋ: ПЕТ ИЗАЗОВА ЗА СВЕТ

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић је на панелу истакла да се свет сусреће са пет истовремених изазова - пандемијом, енергетском и мигрантском кризом, технолошким изазовима и индивидуалним слободама које мења пандемија, и да све оне могу да се решавају само мултилатерално. Међу највећим изазовима у будућности навела је климатске промене и "зелену транзицију". Нагласила је да све владе у свету и међународне институције треба да чују глас грађана који траже чистији ваздух и воду, истичући да би то требало да буде приоритет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КОЛИКО ЈЕ СТРОГ БИО ДУШАНОВ ЗАКОНИК За блуд да се руке одсеку и нос сареже - ово су биле казне за силоватеље и педофиле