КАЈАЊЕ ЗБОГ ВИШЕДЕЦЕНИЈСКОГ ЗЛОСТАВЉАЊА ДЕЦЕ: Француска католичка црква најавила оснивање фонда за жртве

Танјуг

08. 11. 2021. у 21:51

ФРАНЦУСКА католичка црква (ЕЦФ) саопшла је данас да ће, уколико буде потребно, продавати своје непокретности и подизати кредите за оснивање фонда за обештећење више хиљада људи који су били предмет сексуалног злостављања од стране католичког свештенства.

КАЈАЊЕ ЗБОГ ВИШЕДЕЦЕНИЈСКОГ ЗЛОСТАВЉАЊА ДЕЦЕ: Француска католичка црква најавила оснивање фонда за жртве

Фото: Г. Чворовић

У великој октобарској истрази откривено је да су француски католички свештеници сексуално злостављали више од 200.000 деце у последњих 70 година.

На састанку врха Француске католичке цркве у светом граду Лурду, препозната је "институционална одговорност" цркве и донета одлука "да се крене путем признања и репарације", потврдио је бискуп ЕЦФ Ерик де Мулен-Бофор, преноси Ројтерс.

Француски црквени врх ће основати фонд који ће се "финансирати колико год буде потрбно кроз продају црквених непокретности и друге имовине", рекао је новинарима Де Мулен-Бофор, надбискуп Ремса и први човек француске бискупске конференције.

Октобарски извештај разоткрива да је француска црква годинама показивала "дубоку, потпуну, па чак окрутну равнодушност", штитећи себе, а не жртве систематског злостављање.

Након серије скандала због сексуалног злостављања широм света, папа Фрања је најновија открића која су потресла римокатоличку цркву назвао "срамним тренутком".

Током састанака протеклог викенда у Лурду, неколико свештеника је виђено како падају на колена у чину покајања, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО: 

ПОД ОКРИЉЕМ НОЋИ: Азербејџан и Јерменија почели размену заробљеника

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГВОЗДЕНА КУПОЛА: Како се Израел брани од ракета (ФОТО)