АМНЕСТИЈА СТРАНИХ РАДНИКА: Због мањка радне снаге Русија сада дозвољава повратак 300.000 гастарбајтера

Б. Влаховић - дописник из Москве

04. 11. 2021. у 09:23

ВЛАСТИ Русије су направиле велику "миграциону амнестију" па ће сада бити дозвољено да се врати чак 158.000 грађана Узбекистана и око 150.000 становника Таџикистана који су због разних прекршаја били протерани из Руске Федерације.

АМНЕСТИЈА СТРАНИХ РАДНИКА: Због мањка радне снаге Русија сада дозвољава повратак 300.000 гастарбајтера

"Миграциона амнестија" обухвата више од 300.000 странаца, Фото Принтскрин

То је изазвало велику полемику у Русији. Док власници грађевинских компанија одобравају амнестију, не тако мали број грађана је против повратка оних који су били протерани. Али експерти кажу да повратак тих људи неће изазвати проблеме јер они нису направили никаква кривична дела. Наиме, протерани Узбеци и Таџици су заправо прекршили миграциони закон, тачније правила пријављивања за рад у Русији. Сличне амнестије су већ "погодиле" грађане Молдавије и Киргизије.

У Министарству унутрашњих послова Русије кажу да не могу да се врате они гастарбајтери који су били осуђени због неког кривичног дела. Без основа су приче како ће се вратити бандити из бивших совјетских република, објашњава Вадим Коженов, руководилац федерације миграната у Русији јер "повратницима су опроштене административне казне а не кривична дела".

Нервоза грађана Русије је због тога што су недовољно информисани о гастарбајтерима, али и због новинских текстова о расту криминала међу дошљацима. Полицијска статистика показује да је од јануара до августа 2021. број кривичних дела која су направили мигранти порастао за шест одсто у односу на исти период прошле године. Честе су биле међусобне тучњаве међу мигрантима, као и напади на полицајце.

Начелница главне управе за миграцију Министарства унутрашњих послова Русије Валентина Казакова је критиковала медије који представљају гастарбајтере као криминалце.

Потпредседник владе задужен за грађевину, Марат Хуснаулин, каже да само на градилиштима у Русији до 2024. године бити потребно око пет милиона страних радника.

Грађевинским компанијама у Москви сада недостаје 40 одсто радника због масовног одласка миграната. Просечна плата гастарбајтера је између 50.000 и 60.000 рубаља (један евро 82 рубље).

Све више гастарбајтера из бивших совјетских република доводи своје породице у Русију.

Експерти кажу да је то знак да многи од њих желе да за стално остану у Русији.

ЕКСТРЕМИЗАМ

У ПРВОМ полугодишту 2020. странци су у Русији направили 17.000 кривичних дела, а у истом периоду ове године близу 19.000. Подаци говоре и о расту екстремизма међу мигрантима за 33 одсто, тероризма за 26 одсто, као и процента убистава.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИМАО САМ ПОТРЕБУ ДА РАЗГОВАРАМ СА ПУТИНОМ: Премијер Италије се огласио након састанка са руским лидером