ПУТИН САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Велики говор председника Русије на самиту Г20

Novosti online

30. 10. 2021. у 13:49

РУСИЈА је нормализовала економску политику, буџет земље ће бити у суфициту, рекао је Владимир Путин на самиту Г20.

ПУТИН САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Велики говор председника Русије на самиту Г20

Фото: Танјуг/АП Пхото

Владимир Путин је напоменуо да је у 2020. години, уз велике мере подршке становништву, малом и средњем бизнису и здравственом систему, дефицит државног буџета порастао на четири одсто. То је омогућило, између осталог, да се постигне опоравак тржишта рада.

- Ове године смо нормализовали нашу макроекономску политику тако да ће буџет бити у суфициту. Не само да смо то постигли, већ смо и пооштрили монетарну политику - додао је Путин.

Он је прецизирао да је укупна ситуација у земљама Г-20 нешто другачија.

- Желео бих да истакнем да 40 одсто буџетског дефицита свих земаља Г20 за 2020-2021. годину отпада на САД - скренуо је пажњу Путин, истакавши да глобална економија зависи од положаја америчке економије.

Руски председник је упозорио да повећање буџетских дефицита у различитим земљама света прети високом глобалном инфлацијом.

- Прекомерно стимулисање довело је до опште нестабилности, пораста цена финансијских средстава и робе на појединим тржиштима – енергије, хране и тако даље. Основни узрок тих појава је озбиљни буџетски дефицит у развијеним економијама. То је главни узрок. То ствара ризик од високе глобалне инфлације у средњорочној перспективи услед чега не само да се повећавају ризици од смањења пословне активности, него се учвршћује и продубљује неједнакост - констатовао је Путин.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)