КАТАНЦИ У МОСКВИ, СЛЕДИ ЦЕЛА РУСИЈА: У Русији нерадни дани, затворене продавнице и ресторани све до 8. новембра, расте број заражених

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

28. 10. 2021. у 22:22

ЗА време "мини-локдауна" који је у Москви почео у четвртак и траје све до 8. новембра неће радити кафићи, ресторани, места за продају алкохолних пића, велики трговачки центри, школе, вртићи.

КАТАНЦИ У МОСКВИ, СЛЕДИ ЦЕЛА РУСИЈА: У Русији нерадни дани, затворене продавнице и ресторани све до 8. новембра, расте број заражених

Чишћење станице у Москви / Фото АП

Биће отворене само продавнице хране и апотеке.

Проглашени су нерадни дани, осим наравно за оне који раде по болницама и домовима здравља, али је дозвољен излазак на улице, одлазак у паркове...

У Москви ће све трајати два дана дуже од остатка земље која улази у овакав систем у суботу.

Да постоји оправдани разлог за "мини-локдаун" у Русији доказ су и најновији подаци о броју заражених короном. И у четвртак је био рекордан број заражених и умрлих од короне. Заражено је 40.096 људи, што је највише од почетка пандемије. И број умрлих у последњих 24 сата је рекордан - 1.159!

Највише заражених у току једног дана је у великим градовима, Москви и Санкт Петербургу.

Забрињавајући раст броја заражених натерао је власти да се крене у нову пропагандну кампању вакцинисања. Сада угледни руски лекари објашњавају да нема разлога за страх од вакцине јер је пракса показала да "спутњик V", као и друге руске вакцине, не изазива проблеме.

Директор Националног центра епидемиологије и микробиологије "Николај Гамалеја", академик Александар Гинзбург, саопштио је да ће, после завршетка клиничких испитивања, почети да се као допунска доза даје вакцина у облику спреја која ће се узимати преко носа. Гинзбург категорички тврди да ће та комбинација "спутњика" и назалне вакцине штитити грађане сто одсто од ковида.

КОШКАЊЕ

ПРВА ноћ локдауна у Москви завршила се тучњавом бармена и полицајца који је у бар "Опит" на Арбату дошао после поноћи да провери придржавају ли се власници забране рада. Дебљи крај је извукао полицајац. Дошло је појачање и барман је приведен.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)