СЗО ТРАЖИ ОД Г20: 23,4 милијарде долара за сиромашне земље

Танјуг

28. 10. 2021. у 21:24

СВЕТСКА здравствена организација (СЗО) и друге групе за помоћ позвале су данас лидере 20 највећих светских економија да финансирају план од 23,4 милијарде долара за достављање вакцина, тестова и лекова против корона вируса сиромашним земљама у наредних 12 месеци.

СЗО ТРАЖИ ОД Г20: 23,4 милијарде долара за сиромашне земље

Фото: Архива

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је да Група 20, чији ће се лидери састати у Риму током викенда, има политичку и финансијску моћ да оконча пандемију финансирањем плана, за који је рекао да би могао да спаси милионе живота, преноси Ројтерс.

Групацији главних светских здравствених агенција (назван АЦТ-акцелератор) потребно је 23,4 милијарде долара за помоћ најризичнијим земљама да набаве и распореде средства за борбу против корона вируса од сада до септембра 2022. године, наводи се у саопштењу СЗО-а.

Указује се да је та сума минимална у односу на хиљаде милијарди долара економских губитака изазваних пандемијом и трошкове планова обнове.

-Захтев је за 23,4 милијарде долара. То је прилична количина новца, али ако се упореди са штетом коју је глобалној економији нанела пандемија, онда она заправо и није толико велика, рекао је раније новинарима Карл Билт, бивши шведски премијер и специјални изасланик СЗО.

-Надам се и позивам да се Г20 обавеже на обећање да ће окончати пандемију, рекао је на конференцији за медије норвешки премијер Јонас Гар Стјор, чија земља копредседава акцијом за прикупљање средстава.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (0)

МИ, СРБИ... Драган Стојковић Пикси после меча Србија - Камерун: Претпостављам да су многи одушевљени!