ПОЉСКИ МИНИСТАР ПРАВДЕ: Не треба да платимо ниједну изречену казну!

Танјуг

28. 10. 2021. у 18:54

ПОЉСКИ министар правде Збигњев Зиобро изјавио је данас да његова земља не би требало да плати ниједну од укупно 1,5 милиона евра дневних казни које је највиши суд ЕУ изрекао због тога што је Варшава игнорисала мере о променама у правосуђу и раду рудника лигнита.

ПОЉСКИ МИНИСТАР ПРАВДЕ: Не треба да платимо ниједну изречену казну!

Фото: pixabay

Зиобро је забране Европског суда правде назвао незаконитим, пренео је АП.

Пољска инсистира да европски суд нема надлежност над њеним правосуђем нити да игнорише његове пресуде.

Европски суд правде је јуче у саопштењу потврдио да је наложио Пољској да због утврђеног кршења принципа владавине права Европској комисији дневно исплаћује миллион евра све док се не усклади са одлукама Суда.

-Својим данашњим налогом потпредседник Суда налаже Пољској да плаћа Комисији периодичну казну од милион евра дневно, од датума када је та наредба уручена Пољској и све док држава чланица не испуњава обавезе или, ако то не учини, до датума уручења правоснажне пресуде, наводи се у јучерашњем саопштењу Европског суда правде.

Прошлог месеца суд је казнио Пољску са 500.000 евра дневно јер није поштовала забрану затварања рудника лигнита Туров.

-Пољска држава не може да се повинује безакоњу, рекао је Зиобро на конференцији за новинаре.

-Било да се ради о незаконитим казнама у вези са Туровом... или о казнама за промене у правосуђу, Пољска не може и не треба да плати ниједан злот, рекао је Зиобро који је аутор промена у пољском правосудном систему.

ЕУ упозорава да може да обустави исплату средстава за опоравак од пандемије Пољској уколико дисциплинска комора пољског Врховног суда, тело коме је владајућа партија дала овлашћење да дисциплинује судије, не буде укинуто, док је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен јуче изразила наду да ће бити постигнут компромис.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)