"ТО ЈЕ УЦЕНА": Пољска влада одбацила пресуду Европског суда правде

Новости онлајн

27. 10. 2021. у 22:23

ПОЉСКА влада одбацила је пресуду Европског суда правде, према којој та земља мора да плаћа казну од милион евра дневно због тога што није суспендовала дисциплинску комору Врховног суда.

ТО ЈЕ УЦЕНА: Пољска влада одбацила пресуду Европског суда правде

FOTO: Depositphotos

Варшава је такву одлуку назвала уценом.

- Европски суд правде потпуно занемарује и игнорише пољски Устав и пресуде Уставног суда - поручио је на Твитеру заменик пољског министра правде Себастијан Калета.

Он је оценио да европски суд прекорачује своја овлашћења.

- То је још једна фаза у операцији да се Пољска лиши свог утицаја на политички систем наше земље, то је узурпација и уцена - навео је Калета, пренео је „Гардијан“.

Подсетимо, одлука Европског суда правде је уследила након што је Европска комисија затражила финансијске казне да би се обезбедило поштовање пресуде из јула.

Суд је саопштио да је казна неопходна како би се избегла озбиљна и непоправљива штета по правни поредак Европске уније и вредности на којима је та Унија заснована, а посебно штета по владавину права.

Европска комисија, која надгледа поштовање европских закона, желела је да суд са седиштем у Луксембургу изрекне дневну новчану казну Пољској све док не унапреди функционисање пољског Врховног суда и суспендује нове законе, који, према тврдњама Брисела, поткопавају независност правосуђа.

Тачка спорења је дисциплинска комора пољског Врховног суда, тело коме је владајућа партија дала овлашћење да дисциплинује судије.

Међутим, поједине судије у Пољској доживљавају комору као средство притиска на судије да донесу одлуке у корист власти.

Европски суд правде је у јулу наложио суспензију дисциплинске коморе, али она и даље функционише.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки је изјавио прошле недеље у Европском парламенту да ће комора бити укинута, али није навео прецизан временски оквир.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)