СПЕЦИЈАЛНО ОПТИМИЗОВАНА ЗА АДОЛЕСЦЕНТЕ: У Русији ускоро регистрација дечије вакцине против вируса корона

Новости онлајн

27. 10. 2021. у 17:33

УСКОРО се очекује регистрација дечје вакцине против вируса корона, саопштио је за Спутњик директор Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ Александар Гинцбург.

СПЕЦИЈАЛНО ОПТИМИЗОВАНА ЗА АДОЛЕСЦЕНТЕ: У Русији ускоро регистрација дечије вакцине против вируса корона

Фото: С. Мишљеноић

- Експерти раде, у току је експертиза вакцине. Надам се да ће ускоро бити донета позитивна одлука о вакцинацији - рекао је Гинцбург.

Према речима шефа једне од лабораторија центра „Гамалеја“ Владимира Гушчина, вакцина против вируса корона за адолесценте по саставу је веома слична вакцини „Спутњик Ве“ (Спутник В).

- Међутим, вакцина је специјално оптимизована за адолесценте како би се постигла оптимална ефикасност уз минималну реактогеност - рекао је Гушчин.

Такође је изразио наду да ће ускоро бити донета одлука о коришћењу вакцине за адолесценте.

- Најважније што треба да знате јесте да и адолесценти треба да се вакцинишу. То је сада пракса у свету, дакле све земље у којима успешно тече програм вакцинације не ограничавају се само на одрасле, него прво прелазе на адолесценте. Сада се већ активно говори о вакцинацији од пете године. У нашем случају центар 'Гамалеја' је спровео клиничко истраживање и добијени су сви неопходни подаци да рачунамо на то да ће у најскорије време експерти Министарства здравља завршити експертизу и донети позитивну одлуку о коришћењу вакцине 'Спутњик М'“, истакао је стручњак.

Раније је Министарство здравља Русије добило од центра „Гамалеја“ пакет документације за регистрацију вакцине за превенцију ковида 19 код адолесцената. Уколико вакцина буде одобрена, вакцинација ће бити добровољна и имунизација ће се обављати уз сагласност родитеља или законских старатеља, саопштио је Спутњику помоћник министра здравља Алексеј Кузнецов.

Гинцбург је у октобру саопштио да би вакцина против вируса корона за децу могла да добије назив „Спутњик М“, где „М“ значи „за малолетне“.

(Спутњик)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)