СТИГАО ПРЕДЛОГ ИЗ УКРАЈИНЕ: Кијев спреман одмах да потпише уговор са Москвом - Северни ток 2 "руско оружје"

Новости онлајн

26. 10. 2021. у 22:26

УКРАЈИНА предлаже Русији да продуже уговор о транзиту гаса, пре истека његовог важења 2024. године, саопштио је директор компаније гасно-транспортне мреже „Оператор ГТС Украјине“ Сергеј Макогон.

СТИГАО ПРЕДЛОГ ИЗ УКРАЈИНЕ: Кијев спреман одмах да потпише уговор са Москвом - Северни ток 2 руско оружје

Фото: Пиксабеј

- Предлажемо да, ако постоји заинтересованост америчке и немачке стране, већ сад продужимо уговор о транзиту – не чекајући 2024. годину. Важно је. Спремни смо и данас да потпишемо уговор за наредних 10-15 година, са транзитом од најмање 45 милијарди кубних метара гаса годишње - рекао је Макогон у интервјуу украјинском сајту „ТСН“, нагласивши да Русија није одговорила на овај предлог.

По његовим речима, гаранције Немачке и САД да ће се предузети мере за очување транзита гаса преко Украјине након пуштања у рад „Северног тока 2“ имају декларативни карактер и нису подржане реалним механизмима.

- Слажем се са вама да је то сада више декларација. Нема докумената који фактично описују тај процес. За мене је такође тешко да одредим термин „користити гас као оружје“. По мени, Русија већ користи гас као оружје. Јер видимо шта се дешава са ценом гаса, зато многа предузећа у Европи једноставно обустављају рад, а нека чак проглашавају банкрот. То су предузећа хемијске индустрије, производња ђубрива итд. Зато, по мом мишљењу, постоји основа да се на то гледа као на коришћење енергетског оружја - рекао је Макагон.

Раније је председник Русије Владимир Путин саопштио да је Русија спремна да обавља транзит гаса преко Украјине и после 2024. године, али да ће обим и временски оквири уговора зависити од потреба Европске уније.

(Спутњик)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

РУСИ НА ТВИТЕРУ ПОСТАВИЛИ ВИДЕО ИЗ СРБИЈЕ: "Чувар реда" у Краљеву

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)