РУСКИ ПАРАДОКС СА ВАКЦИНАМА:Први су регистровали цепиво против вируса корона, али већина грађана га не жели

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

24. 10. 2021. у 22:14

РУКОВОДСТВО Русије било је присиљено да првих седам дана новембра прогласи нерадним, настојећи да прекине рекордан раст броја заражених короном. Последњих дана тај број, као и број умрлих, у сталном је порасту. Као и на почетку пандемије, рекордери су Москва, Московска област и Санкт Петербург, где је највећа концентрација становништва. То је био разлог што Московљани неће радити последња два дана октобра, а сви остали, седам дана новембра.

РУСКИ ПАРАДОКС СА ВАКЦИНАМА:Први су регистровали цепиво против вируса корона, али већина грађана га не жели

Пуне болнице у Русији / Фото АП

Русија је поново оборила 24-сатни црни рекорд. Од короне је умрло 1.064 људи, а заражених је 37.141, што је највише од почетка пандемије. Застрашујућа статистика намеће питање како је могуће да Русија, као земља која је прва регистровала вакцину против короне 11. августа 2020. године, а затим направила још две, буде међу државама са најмање вакцинисаних. Лекари кажу да је тај парадокс последица слабог одазива за вакцинацију и непоштовања санитарних мера. Међу тешко болеснима, вакцинисаних је мање од једног процента. По броју имунизованих, Русија је на 87. месту, а по броју умрлих, на првом месту у свету.

Ово је натерало руске политичаре да отворено признају да је пропагандна активност око потребе вакцинације претрпела пораз. Последњих дана минуле недеље у Русији је умирало дневно по више од хиљаду људи. Вакцинисаних са две дозе у Русији је око 34 одсто. Како је могуће да је Русија цепила само трећину, а Арапски Емирати чак 95 одсто становништва, питају се многи. Португалија је вакцинисала 88 одсто, Сингапур 78, а Чиле 74 процента грађана. Без обзира на снажан отпор антиваксера у западној Европи, Италија је вакцинисала 80 одсто грађана, Француска 67, Немачка 65 одсто, САД 56, а Турска 54 одсто.

Мада су на почетку Русији замерали да је пребрзо регистровала "спутњик V" сада јој се не оспорава ефикасност вакцине. Цепљени су милиони људи од Европе до Јужне Америке.

Разлози слабог одзива за бесплатну вакцинацију у Русији нису тајна. Мада је руководство позивало на цепљење многи су говорили да треба сачекати да се види стварна ефикасност вакцине, јер су на Западу тврдили да је "спутњик V" регистрован на брзину и да нису спроведене све фазе испитивања. Међу младима је било много оних који су лако поднели ток болести па се створила предрасуда да вирус и није тако опасан. Они нису размишљали да могу да заразе старије чланове породице за које је ковид 19 неретко смртоносан.

Није тајна да један број лекара и угледних професора није желео да се вакцинише. Део кривице сносе и таблоиди који су тврдили да се вакцином у организам може унети чип и да вакцина изазива неплодност. Др Василиј Купрејчик, из московске ковид-болнице "Комунарка", каже да ће и Русија морати да уводе праксу да се на места где је већа посета, може ући само ако човек има "кјуар код", добијен после вакцинације.

ЖАРИШТА

ГРАДОНАЧЕЛНИК Москве Сергеј Собјањин увео је нова ограничења због рапидног раста заражених. Од 25. октобра поново трећина запослених ради од куће, осим медицинара и радника у одбрани. Старији од 60 година морају остати у кући, уз повремену шетњу. До 1. децембра, у компанијама које се баве услугама мора бити вакцинисано 80 одсто запослених. Од 30. октобра до 7. новембра, у Санкт Петербургу, биће затворени ресторани, кафићи и све продавнице које нису неопходне.

ПУТИН ПРОТИВ ПРИСИЛЕ

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин је против присилног вакцинисања, јер би, како каже, то изазвало само трговину лажним потврдама. "Боље је убеђивати људе да се вакцинишу, да не заврше у болници. А они који уверавају народ да се треба пелцовати, морају то казати властитим примером", казао је Путин, незадовољан темпом имунизације.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)