СВЕТСКИ РАТ МОЖЕ ИЗБИТИ ДО 2040. ГОДИНЕ: Извештај ЦИА о великом сукобу - ова подручја су најризичнија

Новости онлине

24. 10. 2021. у 19:22

У НАРЕДНИМ деценијама свет ће се суочити са глобалним војним сукобом због климатских промена, пише у извештају ЦИА који преноси РИА Новости.

СВЕТСКИ РАТ МОЖЕ ИЗБИТИ ДО 2040. ГОДИНЕ: Извештај ЦИА о великом сукобу - ова подручја су најризичнија

Фото: Профимедиа/Илустрација/Википедија

- Све веће последице климатских промена могу погоршати ситуацију у прекограничним геополитичким жариштима, док ће државе предузимати кораке да заштите своје интересе - каже се у документу.

Према ауторима овог документа, најкасније до 2040. године у свету ће почети "климатски сукоби" у којима ће стране користити технологије геоинжењеринга, које ће појачати негативни утицај природних катастрофа попут суша и поплава.

Експерти су упозорили и на растуће тензије међу државама због спорова око имплементације Париског споразума о клими, који подразумева смањење емисије гасова стаклене баште како би се спречило глобално загревање.

- Земље ће се суочити са тешким економским изборима и вероватно ће се ослањати на технолошка открића како би брзо смањиле емисије штетних гасова. Кина и Индија ће играти кључну улогу у одређивању путање раста температуре - наводи се у документу.

Осим тога, аутори извештаја су навели ризик од унутрашњих сукоба у земљама у развоју услед ефеката климатских промена, будући да су те државе мање способне да се прилагоде.

Потенцијална будућа жаришта у климатском рату укључују регионе као што су сливови река Конго, Инд, Меконг и Нил. Тамо може доћи до сукоба због промена у речним каналима и преусмеравања токова воде.

У извештају се наводи 11 земаља које су највише погођене негативним ефектима глобалних климатских промена. Према аналитичарима, ове државе могу предузети екстремне мере зарад опстанка. Реч је о земљама које имају нуклеарно оружје, попут Кине, Индије и Пакистана, али и о Авганистану, Северној Кореји, Мјанмару и низу земаља Централне и Јужне Америке.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: ДОСИЈЕ - Рат Јерменије и Азербејџана - визуелна реконструкција догађаја

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)