"ПРЕФИЊЕНА АНАЛИЗА" 55.000 $: Син председника америке користио породично име за продају информација

Д. САВИЋ

22. 10. 2021. у 22:12

ПАРАЛЕЛНО са претресом имовине руског алуминијумског магната Олега Дерипаске, коју је у Њујорку и Вашингтону спровео Амерички истражни биро (ФБИ), у медијима су се појавили наводи да је, док је Џозеф Бајден био потпредседник САД, његов син Хантер покушао да прода информације како функционише и ради руска елита.

ПРЕФИЊЕНА АНАЛИЗА  55.000 $: Син председника америке користио породично име за продају информација

Џо и Хантер Бајден / Фото АП

То је укључивало и алуминијумског магната Дерипаску који је у нашем региону познат и као некадашњи власник Комбината алуминијума Подгорица. Дерипаска је иначе више пута поменут у извештају специјалнoг саветника америчког Министарства правде Роберта Мулера о руском мешању у америчке председничке изборе 2016. године.

У медијима у САД се подсећа на имејл поруку коју је 3. јуна 2011. године Хантер Бајден упутио америчком алуминијумском конгломерату "Алкоа", где је понудио "статистичку анализу политичких и корпоративних ризика, елитне мреже повезане са Олегом Дерипаском" и "мапу Дерипаскиних мрежа заснованих на учесталости интеракције за одабране елите и земље".

Његова тарифа била је "25.000 долара за прву фазу пројекта" и "55.000 долара за префињену анализу".

У одговору "Алкоа" од 8. јуна 2011. године каже се да анализа не вреди 55.000 долара, али да би "Алкоа" била заинтересована за листу руских елита повезаних са Дерипаском, укључујући шефове руских комитета или министре. Хантер Бајден је затим спустио цену на 25.000 долара.

Ово није била једина активност овакве врсте Хантера Бајдена. Млађи син тадашњег потпредседника, а сада председника САД Џозефа Бајдена у бројним случајевима ослањао се на породично име да би продавао сумњиве услуге разним компанијама у земљи и иностранству.

Тако је још 2015. године тражио два милиона долара хонорара да помогне да се одмрзну либијска средства заплењена после "интервенције промене режима" 2011. године.

Ипак, најпознатија афера у коју је Хантер био укључен јесте када је постао члан одбора украјинске гасне компаније "Бурисма" после пуча у Кијеву 2014. године, који су подржале САД, и ту остао све док његов отац није покренуо председничку кандидатуру 2020. године. Бајденова кампања је тврдила да је прича била "руска дезинформација".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)