ЗА 1,4 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА НАБАВЉАЈУ РАКЕТЕ И БРОДОВЕ: Украјинци купују наоружање од Британаца

Novosti online

21. 10. 2021. у 11:38

ВЕЛИКА Британија преговара са Украјином о продаји прве у историји партије наоружања, укључујући ракете, пише лист „Тајмс“ позивајући се на украјински извор.

ЗА 1,4 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА НАБАВЉАЈУ РАКЕТЕ И БРОДОВЕ: Украјинци купују наоружање од Британаца

Фото: Депоситпхотос

У оквиру договора Лондон би могао да Кијеву испоручи ракете класе „земља-земља“ и авионске ракете.

Министарство одбране Велике Британије, према информацијама листа, такође разматра да Кијеву прода и ракете „Бримстон“, које је произвео конзорцијум МДБА за бродове украјинске Ратне морнарице. Поред тога, стране разматрају могућност испоруке ракета „Бримстон“ за ваздушне базе, њихова цена је око 138 хиљада долара.

Према неким подацима, преговори о испоруци наоружања Украјини могу бити повезани са изградњом гасовода „Северни ток 2“. Они, такође, могу бити повезани и са јачањем односа између Кијева и Лондона после изласка Велике Британије из ЕУ.

Фото: Твитер

У октобру прошле године украјински председник Владимир Зеленски је потписао уговор са извозно-кредитном агенцијом Велике Британије о испоруци Кијеву савремене војне технике и најновијег прецизног наоружања, производњи посебних видова војних производа у Украјини, као и изградњи објеката Ратне морнарице Украјине.

У кабинету председника Украјине су појаснили да би Велика Британија за 1,4 милијарде долара требало да оснажи Ратну морнарицу Украјине савременим ракетним бродовима који су компатибилни са НАТО стандардима.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)