НЕВЕРОВАТНЕ СЦЕНЕ У ЈАПАНУ! "Бродови духова" испливали након 76 година! (ВИДЕО)

Novosti online

21. 10. 2021. у 08:13

ЧАК 24 брода која су потопљена у току битке за Иво Џиму, у којој су се Американци и Јапанци сукобили у задњим месецима Другог светског рата, испливала су са морског дна на обали Иво Џиме.

НЕВЕРОВАТНЕ СЦЕНЕ У ЈАПАНУ! Бродови духова испливали након 76 година! (ВИДЕО)

Фото: Принтксрин Youtube/ lolmao500

Узрок изненадне појаве бродских олупина је померање морског тла услед активности вулкана Сурибахи, пише "Дејли мејл".

На снимцима јапанског Ал Нипон њуза виде се остаци трупова 24 транспортна брода која су Американци заробили и потом преместили на западни део Иво Џиме, да им послуже као основа за формирање луке које на острву тада није било.

Ти бродови су послужили као својеврсни лукобрани како би од таласа и ветра заштитили америчке бродове с којих су се искрцавали војници, наоружање и опрема.

Деценијама касније сеизмичка активност вулкана Сурибачи, који се сматра једним од најактивнијих у Јапану, подигла је морско дно, а самим тим и бродове.

На острву данас нема становника, али су на њему присутне јапанске оружане снаге које су тамо дошле након што су Американци 1968. вратили острво под управу Токија.

- Чини се да вулканска активност још увек није завршена, постоји могућност велике ерупције на Иво Џими - поручио је за Ал Нипон њуз Сетсyа Накада, директор државног Центра за истраживање вулкана.

На Иво Џими је до сада забележено најмање 10 ерупција, а последња се догодила 1982. године. Само острво се од 1952. године због вулканске активности издигло за најмање 10 метара, према истраживању Универзитета Орегон.

У бици за Иво Џиму, која је трајала од 19. фебруара до 26. марта 1945. године, погинуло је више од 7.000 америчких војника и око 18.000 јапанских (заробљено је само 216 Јапанаца), а завршила је америчким освајањем острва. И док се о стратешком значају битке и даље воде расправе, данас је најпознатија по чувеној фотографији америчких маринаца који на врху Сурибачија уздижу заставу САД. Фотографију је за АП снимио Џо Розентал.

(Јутарњи лист)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - РАЈКОВА ПЕЋИНА: Више од два километра дворана и ходника испуњених прелепим "накитом"

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)