НИ КАПЉИЦА ЗА ВОЛАНОМ: Захтев европосланика из Стразбура

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

21. 10. 2021. у 09:31

ЕВРОПОСЛАНИЦИ, који ових дана заседају у Стразбуру, траже да се заведе ред на друмовима у земљама Европске уније, тако што ће алкохол за воланом бити потпуно забрањен, што ће се кроз насељена места возити максимално 30 километара на сат, док би коришћење паметних телефона, посебном апликацијом, било онемогућено током вожње.

НИ КАПЉИЦА  ЗА ВОЛАНОМ: Захтев европосланика из Стразбура

Фото shutterstock

Амбициозна намера Европског парламента је да се симболично постигне циљ од "нула мртвих" до 2050. године у саобраћајним несрећама. До нове иницијативе је дошло пошто није успела претходна, да се од 2010. до 2020. број преминулих на путевима смањи за половину. Нови "међуциљ" је да се данашње бројке преполове до 2030.

Током прошле године, број погинулих на друмовима Европске уније износио је 42 на милион становника, што представља смањење од 36 одсто у односу на 2010. Треба истаћи и да се то догађало за време пандемије, када су људи много мање излазили из својих станова него обично.

Имајући у виду да је претерана брзина узрок трећине саобраћајних несрећа са смртним исходом, европосланици траже да се стандардна брзина по насељеним местима аутоматски смањи са 50 на 30 километара на сат. Неки градови су то већ учинили. Последњи у низу је Париз, где је "јурњава" од 50 километара остала дозвољена само на ретким правцима.

Пиће односи четвртину од броја страдалих у саобраћајкама, а пажњу одвлаче и мобилни телефони. Зато се предвиђају посебне инсталације које би омогућиле да за волан седну само трезни и трезвени. Такође, државе чланице су позване да од наплаћених казни финансирају пројекте за безбедност саобраћаја.

Да би све било уједначено, Европски парламент захтева да се формира Европска агенција за друмски саобраћај.

Лажна сугурност

ЗАНИМЉИВО је и да су на удару најновија технолошка достигнућа која омогућавају "паметну вожњу", уз закључак да би могла да створе претерани осећај лажне сигурности код возача.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)