ШОЈГУ УПОЗОРАВА ЗАПАД: НАТО довео 40.0000 војника на границу Русије и Белорусије

Novosti online

20. 10. 2021. у 14:38

НАТО јача своју војну инфраструктуру у непосредној близини граница Савезне Државе Русије и Белорусије, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу, констатујући да је војно-политичка ситуација тешка.

ШОЈГУ УПОЗОРАВА ЗАПАД: НАТО довео 40.0000 војника на границу Русије и Белорусије

Фото ЕПА

- Повећава се присутност предводнице блока НАТО-а у близини граница Савезне Државе Русије и Белорусије, модернизује се његова војна инфраструктура, стварају се залихе наоружања, војне технике и материјалних средстава, увежбава се пребацивање трупа - рекао је руски министар одбране на заједничком колегијуму министарстава одбране Русије и Белорусије.

Како је додао, у Пољску и балтичке земље пребачена је оклопна бригада копнене војске САД и четири мултинационалне батаљонске тактичке групе.

- У Румунији, Пољској и Летонији формирани су штабови коалиционих дивизија Алијансе. Повећава се капацитет инфраструктуре у лукама и на аеродромима - истакао је Шојгу.

Према његовој процени, „број снага НАТО-а за реаговање порастао је са 25.000 на 40.000 војника“.

- У Румунији и Пољској Вашингтон распоређује противракетне системе 'Иџис ашор'. Притом, универзалност њихових лансирних система омогућава да се упоредо са противракетама користе и крстареће ракете 'томахавк' и перспективно ударно наоружање које прави Пентагон - констатовао је министар.

Такође је додао да је Америка, уз пуну подршку НАТО савезника, почела активно да ради на модернизацији тактичког нуклеарног оружја и база за његово складиштење у европским земљама.

Како је истакао, посебну забринутост изазива укључивање пилота ненуклеарих држава – чланица блока у војне маневре, током којих се увежбава примена тактичког нуклеарног наоружања.

- То представља директно кршење Споразума о неширењу нуклеарног наоружања - поручио је Шојгу.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)