ОПТУЖБЕ У КОНГРЕСУ ПРОТИВ ТРАМПОВОГ САВЕТНИКА: Стивен Бенон оптужен за непоштовање парламента

Д. Д. С.

20. 10. 2021. у 12:31

БИВШИ главни стратег некадашњег председник САД Доналда Трампа на мети је оптужби Конгреса САД. Одбор Представничког дома Конгреса, који истражује упад у Капитол 6. јануара, за шта се сумњиче Трампове присталице, једногласно је подржао оптужбе против Бенона за непоштовање Конгреса. Бенон је прво позван да сведочи, али је то одбио.

ОПТУЖБЕ У КОНГРЕСУ ПРОТИВ ТРАМПОВОГ САВЕТНИКА: Стивен Бенон оптужен за непоштовање парламента

Фото: Фокс Њуз ТВ Принтскрин

Одбор је то у својој одлуци оценио као шокантно. Трамп је, иначе, у понедељак тужио конгресну комисију, тврдећи да су њени чланови нелегално тражили податке из Беле куће.

Одлука Одбора сада отвара пут да се цео Представнички дом изјасни о Беноновом случају, а затим се прослеђује Министарству правде, које ће одлучити да ли да подигне оптужницу. Гласање у Представничком дому заказано је за сутра. Ако буде осуђен, Бенон би могао да се суочи са новчаном и затворском казном до годину дана, преноси британски Би-Би-Си. У извештају је Одбор већ изнео тврдње да је Бенон дао изјаве које указују да је унапред знао за "екстремне догађаје" 6. јануара, када је било планирано да Конгрес потврди демократу Џозефа Бајдена за победника на председничким изборима.

Такође је наведено на које је све начине Бенон учествовао у догађајима уочи побуне, укључујући извештаје да је подстицао Трампа да се фокусира на 6. јануар, дан потврде електорских гласова, те коментаре од 5. јануара да ће следећег дана "настати потпуни хаос."

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)