ТУРСКА О ПРИДРУЖИВАЊУ УНИЈИ: Двоструки стандарди ЕУ, опредељени смо за чланство

Танјуг

20. 10. 2021. у 00:18

ТУРСКО министарство спољних послова саопштило је да данашњи годишњи извештај Европске комисије о напретку показује "двоструке стандарде" ЕУ и одбацило је "неправедне критике и неутемељене тврдње", преноси Ројтерс.

ТУРСКА О ПРИДРУЖИВАЊУ УНИЈИ: Двоструки стандарди ЕУ, опредељени смо за чланство

Архива

Турска је још оптужила Унију да није испунила своја обећања Анкари, као и да не испуњава своје обавезе.

- Турска на најјачи начин задржава своје стратешко опредељење за пуноправно чланство у ЕУ - саопштило је министарство.

Анкара је поручила и да ЕУ, узимајући у обзир заједничке опште интересе, треба да Турску види као земљу кандидата који преговара, а не као партнера са којим ће имати односе свакодневног давања и узимања. Европска комисија саопштила је данас да је процес придруживања Турске застао због озбиљних демократских недостатака, у свом најкритичнијем годишњем извештају од када је Анкара започела преговоре о чланству пре 16 година.

Европска комисија усвојила је данас Пакет проширења за 2021. који укључује годишње извештаје о напретку у спровођење суштинских реформи на Западном Балкану и у Турској и саопштила да је влада председника Реџепа Тајипа Ердогана одговорна за ерозију демократије и владавине права и да је занемарила препоруке ЕУ од прошле године.

- У тренутним околностима, преговори о приступању Турске су ефективно стали - наводи се у саопштењу ЕК.

ЕК наводи да постоји озбиљна забринутост ЕУ у вези са сталним погоршањем демократије, владавине права, основних права и независности правосуђа која није решена, као и да земља константно назадује у многим областима.

У извештају за 2021. Комисија је довела у питање способност Турске да преузме обавезе чланства и навела да је Анкара наставила реформе у областима од економије до владавине права на прилично ад хок основама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)