МАЂАРСКА УПОЗОРАВА НА РАСТ МИГРАЦИЈА: У ЕУ преко Западног Балкана ове године илегално покушало да уђе 82.000 људи

Танјуг

19. 10. 2021. у 23:54

БРОЈ миграна који покушава да илегално уђе у Европску унију преко Западног Балкана расте и премашио је 82.000 ове године, саопштило је данас Министарство спољних послова Мађарске цитирајући министра Петера Сијарта на конференцији о миграцијама у Бечу.

МАЂАРСКА УПОЗОРАВА НА РАСТ МИГРАЦИЈА: У ЕУ преко Западног Балкана ове године илегално покушало да уђе 82.000 људи

Фото Танјуг

Према саопштењу Министарства покушаји илегалних преласка границе се евидентирају свакодневно у Мађарској и влада је потрошила 1,2 миљарде евра за одбрану граница од 2015. године, пише МТИ. Сијарто је приметио да је пре шест година ЕУ оштро критиковала Мађарску због подизања ограде на јужној граници земље и да су неки критичари називали Мађарску најмрачнијим диктаторским режимом 20. века.

- Сада те исте земље хвале друге земље које су подигле ограду за одбрану спољних граница ЕУ - рекао је он.

Сијарто је изразио забринутост због "неодговорних изјава Бриселске институције и западноевропских политичара" и рекао да оне могу бити протумачене као позив онима који планирају да напусте своју земљу. Ситуација је још напетија него што је била 2015. године, рекао је министар, и додао да ће четири милиона интерно расељених лица из Авганистана повећати миграцијски притисак. Он је поновио да би требало да постоје обавезне квоте за мигранте и да нико не треба да подстиче потенцијалне мигранте да напусте своју домовину.

- Да будем искрен, понекад не знам да ли Брисел жели да заустави или подстакне миграцију - рекао је он.

Сијарто је рекао да би миграцијска политика требало да остане под националном контролом при чему све државе чланице имају право одлучивања коме дозвољавају да уђе на њихову територију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)