ЕУ У ПАНИЦИ: Договор Пекинга и Вашингтона могао би да погорша гасну кризу у Европи

Novosti online

19. 10. 2021. у 11:32

ГАСНИ договор између Кине и Сједињених Америчких Држава погоршаће енергетску кризу у Европи, упозорава немачка телевизија „Н-ТВ“.

ЕУ У ПАНИЦИ: Договор Пекинга и Вашингтона могао би да погорша гасну кризу у Европи

Фото: Б. Марчета

- Ако Пекинг и Вашингтон закључе споразум, то може постати проблем за Европу, јер њена складишта гаса нису довољно пуна - истиче се у чланку.

Велика кинеска предузећа сада су у завршној фази преговора са америчким извозницима о вишемилионском послу за испоруку природног течног гаса Кини. Пекинг очекује да ће уговор бити потписан до краја ове године.

У чланку се наводи да би Русија могла да помогне у решавању ситуације на европском тржишту повећањем залиха преко својих гасовода. Међутим, извозне могућности Москве су ограничене због потребе за попуњавањем сопствених складишта и чињенице да је производња гаса вероватно већ на максималном нивоу.

Цене гаса у Европи нагло су скочиле последњих месеци. Од почетка августа до краја септембра цена се више него удвостручила, а 6. октобра достигла је историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, након чега је на тржишту започео пад, али цене и даље премашују границу од хиљаду долара.

Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)