ПРОБЛЕМ ОСЛОБАЂАЊЕ ФИЛАНТРОПА ОСМАНА КАВАЛЕ: Амбасадори 10 земаља позвани на разговор у МСП Турске

Танјуг

18. 10. 2021. у 23:59

МИНИСТАРСТВО спољних послова Турске позвало је данас на разговор амбасадоре десет земаља због саопштења у којем се позива на ослобађање филантропа Османа Кавале.

ПРОБЛЕМ ОСЛОБАЂАЊЕ ФИЛАНТРОПА ОСМАНА КАВАЛЕ: Амбасадори 10 земаља позвани на разговор у МСП Турске

Фото: Принтскрин

Међу позванима на разговор су и амбасадори САД, Немачке и Француске, јавља Анадолија, а преноси Ројтерс.

Претходно су данас амбасаде западних савезника Турске позвале на хитно ослобађање Кавале, што је Турска описала као неприхватљив чин. Кавала је у затвору четири године без осуђујуће пресуде, упркос томе што је Европски суд за људска права затражио његово пуштање на слободу, пренео је Ројтерс. Он је 2020. ослобођен оптужби везаних за протесте организоване широм земље 2013. године, али је пресуда ове године укинута и комбинована са оптужбама у другом случају у вези са покушајем организовања државног удара 2016. године.

Амбасаде западних земаља су тражиле данас праведно и брзо решавање случаја Кавале.

- Стална одлагања његовог суђења, укључујући спајање различитих предмета и стварање нових након претходне ослобађајуће пресуде, бацила су сенку на поштовање демократије, владавину права и транспарентност у турском правосудном систему - навеле су амбасаде. - Узимајући у обзир пресуде Европског суда за људска права по том питању, позивамо Турску да осигура његово хитно пуштање на слободу.

Амбасаде Канаде, Данске, Немачке, Холандије, Норвешке, Шведске и САД поставиле су ово саопштење на Твитеру. У саопштењу се помињу и Француска, Финска и Нови Зеланд, али британска новинсака агенција то није могла независно да проверити.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу у одговору на саопштење је навео да је Турска демократска правна држава.

- Амбасадори који дају препоруке и сугестије правосуђу у текућем случају су неприхватљиви - написао је он на Твитеру. - Ваша препорука и сугестија бацили су сенку на ваше разумевање закона и демократије.

Наредно рочиште у случају Кавала заказано је за 26. новембар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)