ПОЧЕО НОВИ ХЛАДНИ РАТ РУСИЈЕ И НАТО: Ескалација лоших односа старих ривала, Северноатлантског савеза и Москве

Д. Д. С.

18. 10. 2021. у 23:08

РУСИЈА суспендује активности у НАТО од следећег месеца, као одговор на то што је Северноатлантска алијанса избацила осам Руса из руске мисије у Бриселу.

ПОЧЕО НОВИ ХЛАДНИ РАТ РУСИЈЕ И НАТО: Ескалација лоших односа старих ривала, Северноатлантског савеза и Москве

Сергеј Лавров / Фото ЕПА

Саопштио је ово руски министар спољних послова Сергеј Лавров и додао да ће руско особље при мисији НАТО у Москви такође бити лишено акредитације од 1. новембра. Oбјаснио је да ће Алијанса моћи да комуницира са Русијом преко њене амбасаде у Бриселу, уколико буде потребно. Није поставио никакве услове за могући наставак рада у мисијама.

- Као резултат намерних потеза НАТО, ми практично немамо услова за елементарни дипломатски рад и као одговор на акције НАТО обустављамо рад наше сталне мисије при НАТО, укључујући и рад главног војног изасланика - саопштио је руски министар спољних послова.

Лавров је потез Москве назвао одговором на потез НАТО од 6. октобра да протера осам запослених у руској мисији у седишту НАТО у Бриселу. Укупан број руских дипломата у амбасади преполовљен је са 20 на десет.

НАТО је, пошто је овог месеца избацио осам чланова руске мисије, тврдио да су они били "непријављени руски обавештајни службеници" који се баве непријатељским активностима.

- НАТО политика према Русији остаје доследна. Појачали смо одвраћање и одбрану у одговору на руске агресивне потезе, али истовремено остајемо отворени за смислени дијалог - саопштено је тада из Алијансе.

Но, Лавров је, с друге стране, тврдио да "НАТО није заинтересован за равноправан дијалог, нити за сарадњу". Још тада је високи руски званичник Лоенид Слутски најавио да ће Москва узвратити на одлуку НАТО.

Одлука Русије да суспендује своју мисију НАТО најновија је ескалација између Москве и трансатлантске одбрамбене алијансе. Односи између НАТО и Русије су већ дуго напети, а службени контакти ограничени су откако је Москва анектирала Крим 2014. године. Ипак, одржавали су отворене канале комуникације како би олакшали војну координацију на високом нивоу.

Савет НАТО-Русија се ретко састаје откако су односи између Русије и Запада погоршани. Савез 30 држава НАТО је, каже, забринут због развоја руских нуклеарних пројектила, упада у ваздушни простор земаља чланица НАТО и прелетања руских ловачких авиона изнад савезничких бродова.

(НЕ)ОБАВЕШТЕНИ

НАТО је саопштио да је узео у обзир коментаре министра Лаврова медијима. "Међутим нисмо добили никакву званичну комуникацију о питањима која је он покренуо", саопштено је у НАТО. Лавров, међутим, каже да је секретар НАТО обавештен о корацима које је предузела руска страна.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)