ОД ЗЕМЉЕ "ПАКЛА" ДО ПОПУШТАЊА МЕРА: На 90 одсто вакцинисаних Италија ће почети да укида мере против короне

Милица Остојић - Специјално из Рима

18. 10. 2021. у 12:54

ИТАЛИЈАНСКИ Високи здравствени институт објавио је данас податке, сабране на националном нивоу из последњих месец дана, да онај ко је примио обе дозе вакцине ризикује 20 пута мање да ако се поново зарази буде смештен у болницу или на интензивну терапију.

ОД ЗЕМЉЕ ПАКЛА ДО ПОПУШТАЊА МЕРА: На 90 одсто вакцинисаних Италија ће почети да укида мере против короне

Фото: Танјуг/АП Пхото

Ако се задржи овакав темпо вакцинисања у Италији, а тренд је у порасту упркос протестима “новакс” који су у огромној мањини, требало би да се првих дана децембра стигне до 90 посто имунизованог становништва изнад 12 година, до данас је примило обе дозе 81,2 посто грађана, односно 43.847.511 становника.

Тај проценат имунизованих почетком децембра имао би два ефекта: био би смањен број тестова који се ураде свакодневно, а којима прибегавају они који не желе вакцину да би добили зелену санитарну карту и могли да уђу на посао или у било који затворени простор (тест је валидан само 48 сати), а други позитивни ефекат је тај што би се увећала заштита од вируса и почело постепено смањивање примене антиковид мера.

Фото: Депоситпхотос

Наиме, ако се током зиме прибегава обазривости јер стиже сезона грипа и могу се често заменити симптоми грипа са онима ковида, на пролеће се могу очекивати промене у примени антиковид мера, као што је и могућно укидање санитарне карте.

У Италији се број новозаражених, више седмица уназад, значајно смањује. У два дана (субота и недеља) на 853.686 урађених тестова пронађено је укупно 5.420 нових позитивних, регистрован је мањи број смештаја у болницама, а проценат позитивности опао је на 0,6 посто.

Санитарне власти будно прате развој ситуације, посебно број кретања смештаја у болницама, као и ниво заражених по регионима на 100.000 становника. Сувише је трагедије доживела ова земља да би сада напустила начин контролисања и примену мера јер вирус није нестао, “великим бројем урађених тестова проналазе се асимптоматични случајеви оболелих од короне и тако се помаже у њиховом изоловању и лимитира ширење вируса”, сматра и професор Фабрицио Прељаско са државног Универзитета у Милану.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)