"ЛЕЊИВЦИ" СУ ВРЕДНИЈИ: Французи одавно раде седам сати, Шпанија уводи четвородневну радну недељу

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

18. 10. 2021. у 10:45

ВЛАСТИ у Шпанији су одлучиле да започну експериментални програм четвородневне радне недеље.

ЛЕЊИВЦИ СУ ВРЕДНИЈИ: Французи одавно раде седам сати, Шпанија уводи четвородневну радну недељу

Фото АП

Учествоваће између 200 и 400 предузећа на добровољној бази у којима ће радници од следеће године, за исту плату, радити 32 сата уместо 40. Држава ће финансирати овај пројекат у ком се не очекује значајан пад продуктивности.

Сматра се, наиме, да ће радници за четири радна дана успети да ураде више него до сада за прва четири дана у недељи, да би завршили обавезе пре продуженог викенда. У Шпанији већ има предузећа у којима се ради четири дана, али запослени добијају мање плате.

Њихове комшије Французи, већ одавно раде пет дана, али уз седмочасовно радно време, а тридесетпеточасовна радна недеља има својих предности и мана.

Истраживања су, наиме, показала да су пре ковида, када се "нормално" радило, Французи на послу у просеку недељно проводили 36,3 сата, практично колико и износи европски просек од 36,4 сата. Испоставило се, тако, да Французи, чак, више раде од Швајцараца (34,7) и Немаца (34,8)! Вреднији су и од Италијана (35,5) и Швеђана (36,2). У Холандији, раде свега 29,3 сата. Само су Британци (36,8) и Шпанци (36,4) који сада смањују радну недељу, проводили више времена на послу од Француза.

Израчунато је, такође, да су Французи продуктивнији 15 одсто од европског просека и два одсто од Немаца. Опозиција је зато љута на Макрона, истичући да се тражи квалитет уместо квантитета, и да раднике не треба до бесвести да експлоатише либерални капитализам.

Али, то је само варљива статистика, на коју често утичу полудневно радно време и начин организације радних сати. Јер, када се погледа на годишњем нивоу, према истраживању ОЕЦД чије је седиште у Паризу, међу 38 земаља, Французи су на неславном 32. месту, са 1.402 радна сата годишње. Иза њих су само Аустрија (1.400), Холандија (1.399), Норвешка (1.369), Велика Британија (1.367), Данска (1.346) и Немачка (1.332). Немачки пример уједно говори да су најважнији продуктивност, број радне снаге и стварање националног богатства. Шампиони рада су, иначе, Мексиканци са 2.124 сата, а следе Костариканци (1913), па Корејци (1908).

Разлог за такав раскорак је, између осталог, што се у Француској раније одлази у пензију, а сви имају пет недеља годишњег одмора и још три недеље због продужене радне недеље на 37,5 сати, па се, тако, ван викенда и празника, одмарају пуних осам недеља годишње.

Полемика

Француски председник Емануел Макрон је управо изазвао велику полемику у земљи, изјавивши да Французи раде мање од својих суседа.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)