КАТОЛИЧКИ СВЕШТЕНИЦИ СИНОНИМ ЗА ЗЛОСТАВЉАЊЕ: У Француској више од 330.000 малишана било на мети предатора у мантијама

Г. ЧВОРОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

17. 10. 2021. у 07:00

СТРАВИЧНА судбина коју преживљавају мали верници у Католичкој цркви потресла је читав свет.

КАТОЛИЧКИ СВЕШТЕНИЦИ СИНОНИМ ЗА ЗЛОСТАВЉАЊЕ: У Француској више од 330.000 малишана било на мети  предатора у мантијама

Фото Новости

Невероватни подаци о чак 330.000 жртава педофилије у Француској и око три хиљаде сексуалних предатора у мантијама, од 1950. године до данас, које је ове седмице изнела независна инстражна комисија, делују нестварно, забрињавајуће, застрашујуће. Од тектонског поремећаја затресли су се зидови катедрала.

И то је, изгледа, само врх леденог брега. Тачан број се, по свој прилици, никада неће сазнати, а многе жртве ће заувек бити сачуване под плаштом срамоте и вечите тајне. Неке су, уосталом, одавно своју туробну тајну однеле у гроб.

Реаговали су црквени великодостојници, жаљење и тугу изразио је и сам римски папа.

Папа Фрања, Фото АП

 

Али, убрзо пошто су упућене прве речи сажаљења, уследио је хладан туш у облику изјаве да су канонски закони изнад световних! То практично значи да света тајна причешћа код колеге ослобађа злочинца од онога што је починио. Зато жртве и њихова удружења указују на упорно ћутање цркве, па чак и саучесништво, током протеклих деценија. Ужас који се дешавао, и дешава се, остаје, тако, закључан међу црквеним зидинама.

Тако је, тек што је по објављивању извештаја истакао да га је срамота и да је ужаснут, и затражио опроштај од жртава злочина над децом, председник Конференције бискупа Француске Ерик де Моулен Бофор изазвао нову полемику у друштву ставом да је тајна исповести старија од закона Републике! По њему, свештеник који од било кога сазна да је неко извршио силовање, и то над децом, не може да обавести власти о томе, нити да шири причу даље, јер је реч исказана у исповедаоници - светиња. То поверење не може да се наруши. Силоватељ, тако, може мирно да спава.

Кривични законик, међутим, омогућује скидање професионалне тајне свештеним лицима, уколико су жртве малолетници или угрожене и незаштићене особе. А овде је управо то случај. Могућност постоји, али не и обавеза. У томе је сав проблем. Због тога је и подносилац извештаја Жан - Марк Сове затражио реформу канонског права, са захтевом да се ови прерогативни унесу у црквена правила.

У важећем канонском праву Католичке цркве апсолутно је забрањено да се изда тајна исповести. У супротном, свештеник ризикује да га распопе. Где је ту људскост, када се сагледа толика дечја патња, то је, очигледно, споредно питање.

Став председника Конференције бискупа је изазвао толику буру, да је реаговао и министар унутрашњих послова Жералд Дарамен, позивом да дође код њега у кабинет и појасни му своје речи. У међувремену, портпарол владе Габријел Атал је "подсетио" да у Француској не постоје јачи закони од републиканских.

Католичанство да поштује и земаљске законе, Фото АП

Кријући се иза исповести, фратри су, тако, деценијама чинили тешке злочине. Међу страдалима има око 80 одсто дечака и 20 одсто девојчица, који су сексуално злостављани на летовањима, после часова веронауке или у свештеничким одајама. У друштву је ситуација обрнута: међу жртвама педофилије, налази се 25 одсто дечака и 75 одсто девојчица.

Зато има оних који сматрају да до свега овога доводи чињеница да у Католичкој цркви важи целибат, односно забрана да фратри склапају бракове. Самим тим, таква средина привлачи и оне који не маре за супротни пол. А међу њима, ето, има и поремећених умова који су се упустили у страшне криминалне радње. Тешко је, међутим, објаснити да притом заборављају основну заклетву цркви, да ће своју љубав поклонити Богу, а не целибат користити за силовање деце.

До сада је било више случајева осуђивања педофила унутар цркве, али то ни изблиза не прати стварне размере овог феномена. Француска није једина земља коју погађа педофилија у цркви, а десетине хиљаде жртава од почетка овог века, многи пуно година после злостављања, јављају се у Аустралији, Бразилу, Ирској, Немачкој, САД, Чилеу, Мексику, Доминикани...

Разоткривање од 1995.

ОТКРИВАЊА су масовније почела да се дешавају крајем деведесетих. Бечки надбискуп Ханс Херман Гроер је 1995. оптужен за сексуално додиривање, па је био приморан да одмах да оставку. Опат Бисе из француског града Каена осуђен је 2001. због десетак силовања, извршених између 1985. и 1996, на 18 година затвора. Почетком двехиљадитих, утврђено је да је више свештених лица деценијама силовало 14.500 деце у Ирској.

У Бордоу је свештеник Жерар Меркури 2001. кажњен на четири године затвора због сексуалних напада на осморо деце од 1994. до 1999. Жупник Емил Леблон је са 84 године кажњен на осам година затвора 2003, а фратар Жак Даерон на шест година, због силовања троје малолетника...

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)