ШТРАЈКОВИ И ПРОТЕСТИ У ИТАЛИЈИ: Нова правила изазвала незадовољство

Милица Остојић - Дописник из Рима

15. 10. 2021. у 20:37

ДАНАС ступају на снагу правила о поседовању санитарне карте о имунизацији за улазак на посао у Италији.

ШТРАЈКОВИ И ПРОТЕСТИ У ИТАЛИЈИ: Нова правила изазвала незадовољство

Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Због тога су отпочели протести и штрајкови, уз поруке “не зелена карта”, “не вакцина”.

Иако је у Италији са обе дозе вакцинисано већ 80,80 одсто грађана изнад 12 година, увек остаје онај мањи број који производи буку, протесте и не мало насилничке, штрајкове, а то доноси невоље послодавцима, одсуство радника значи смањену производњу и ланац последица са огромним економским губитком.

Од ране зоре започели су штрајкови у бројним лукама дуж Апенинског полуострва, од Ђенове, Трста, Пезара, Анконе, лучки радници и камионџије који протествују блокирали су прилазе лукама а осим њих и онај део становника који живи са девизом “не зелена карта”, међу њима иако је то мањина има и санитарних радника, студената, трговаца, таксиста и разних других категорија.

Ко жели да ради могао је да уђе на посао јер има доказ да је имунозован али „је питање штрајкова питање принципа”, па протествују у знак солидарности са колегама који је не поседују, а тражи им се зелена карта за улазак на посао.

Процењује се да око 25 посто аутопревозника нема зелену карту, а међу њима и велики број странаца који су дошли да раде у Италији, а примили су вакцину у својој земљи као што је “Спутњик”, а коју како европска и италијанска агенција за лекове и даље не признају. Да апсурд буде већи, данас када су штрајкови аутопревозника започели изашло је обавештење од Владе да “страни превозници Тир са вакцином “Спутњик” могу довести свој камион до дестинације у Италији, али не могу учествовати у операцији утовара и истовара робе, те активности могу да обављају само они који поседују зелену карту”.

За сутра се најављују масовни протести “No Vax” , “No Green Pass”, на око 120 локалитета у Италији за које су надлежни одобрили места за протесте, али само на одређеним трговима без инвазије на околни простор (што се догодило у Риму 9. октобра). Тако је италијански национални Комитет за ред и безбедност установио правило да се не могу накнадно реорганизовати демонстранти када се заврши протест, а надгледање ће бити и са земље и са неба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)