ПОДМОРНИЦА ЦРНА РУПА ПОЈАЧАЛА РУСКУ ФЛОТУ: Нечујнo подводно пловило наоружано ракетама калибар

Novosti online

12. 10. 2021. у 20:05 >> 20:06

НАЈНОВИЈА руска дизел-електрична подморница „Магадан“ пројекта 636.3 примљена је у састав Ратне морнарице Русије.

ПОДМОРНИЦА ЦРНА РУПА ПОЈАЧАЛА РУСКУ ФЛОТУ: Нечујнo подводно пловило наоружано ракетама калибар

Фото: Принтскрин

- У Санкт Петербургу у 'Адмиралитетском бродоградилишту' одржана је свечана церемонија предаје велике дизел-електричне подморнице 'Магадан' у састав Ратне морнарице Русије. На подморници је развијена Андрејевска застава, наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије.

Како је саопштио главни командант Ратне морнарице Русије Николај Евменов, предузеће „Адмиралитетско бродоградилиште“ је месец дана пре утврђеног рока предало подморницу „Магадан“ Ратној морнарици. Како је истакао, то говори да су у бројним областима војне бродоградње постигнути озбиљни резултати.

Он је подсетио да је претходна подморница пројекта 636.3 „Волхов“ такође предата Ратној морнарици месец пре утврђеног рока.

Уговор о изградњи серије од шест подморница пројекта 636.3 за Тихоокеанску флоту потписан је у септембру 2016. године. Прва подморница „Петропавловск-Камчатски“ предата је Ратној морнарици у новембру 2019. године, а друга – „Волхов“ укључена је у састав Тихоокеанске флоте у октобру 2020.

Изградња треће подморнице „Магадан“ започета је у новембру 2019. У току је изградња четврте, пете и шесте подморнице пројекта 636.3 – „Уфа“, „Можајск“ и „Јакутск“. Планирано је да би цела серија подморница требало да буде предата флоти до 2024. године.

Руске дизел-електричне подморнице пројекта 636.3 „Варшавјанка“ на Западу зову „Црне рупе“ због нечујности.

Предвиђене су за борбу са подморницама и бродовима противника, за одбрану поморских база и комуникација, као и за извиђање и патролирање.

Подморнице пројекта 636.3 наоружане су системом високо прецизног оружја „Калибар ПЛ“, а поседују и модернизовану радио-електронску опрему.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)