ПОТПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ВЛАДЕ: Цене гаса последица шпекулативних радњи

Novosti online

06. 10. 2021. у 20:28

ТЕКУЋЕ цене гаса на берзи објективно не одражавају реално стање ствари на тржишту, оценио је потпредседник руске владе Александар Новак и додао да ни овде није прошло без шпекулативних радњи.

ПОТПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ВЛАДЕ: Цене гаса последица шпекулативних радњи

Фото: Новости архива

- Фактори који су се појавили не би утицали на такав раст цена без шпекулативног приступа, рекао је Новак на седници о енергетици којој је председавао руски председник Владимир Путин.

Како је објаснио почетак раста цена означило је лето са веома високим температурама у Латинској Америци када се течни гас из Америке оријентисао на то тржиште што је довело до дефицита у Европи и Азији.

Према његовим речима, нормализацији на тржишту допринеће завршетак процеса добијања сертификата за „Северни ток 2“ и већа трговина гасом на берзи у Санкт Петербургу.

Новак истиче да треба брже стабилизовати ситуацију на гасном тржишту.

Према његовим речима, рекордно високе цене гаса у Европи негативно утичу на тржиште и воде ка интензивнијем преласку на обновљиве изворе нергије.

На седници је учествовао и директор „Росњефта“ Игор Сечин који је оценио да је ситуација на тржишту нафте и нафтних деривата у Русији стабилна, да залихе постоје а да је производња два пута већа од потражње.

Ако компанија добије дозволу руских власти да извози 10 милијарди кубних метара гаса у Европу из својих извора то ће стабилизовати гасно тржиште и додатно напунити буџет, рекао је он.

Подсетимо, цене гаса у Европи из дана у дан скачу, а данас су обориле нови рекорд – вредност новембарских фјучерса прешла је бројку од 1.900 долара за кубни метар, показују подаци са берзе „ICE Futures“.

Шеф Јамало-Нењецког округа Дмитриј Артјухов затражио је од Путина да се наложи израду програма за залихе газа у његовом округу.

Он је обавестио Путина да се тренутно 70 одсто гаса у Русији експлоатише у Надим-Пур-Тазовском региону где постоји сва потребна инфраструктура, а да његов регион има још веће потенцијале.

rs.sputniknews.com

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ПОДМУКЛА ПРЕТЊА МАЂАРСКОЈ ИЗ КИЈЕВА: Имамо полугу за притисак, могло би нешто да се догоди са нафтоводом Дружба“