ПОЧЕЛО ЗАСЕДАЊЕ ВРХОВНОГ СУДА САД: Контроверзна питања о којима се расправља могу преокренути животе Американаца

Новости онлајн

05. 10. 2021. у 19:10

ОСАМ судија Врховног суда САД, обучени у црне одоре, вратило се ове седмице у строгу, стубовима оивичену судницу, на почетку новог мандата који може да радикално измени фундаменталне аспекте живота Американаца, од приступа абортусу до ношења оружја по улици.

ПОЧЕЛО ЗАСЕДАЊЕ ВРХОВНОГ СУДА САД: Контроверзна питања о којима се расправља могу преокренути животе Американаца

Фото: Танјуг/АП

Заседање у понедељак први је пут од почетка пандемије да су се судије уживо окупиле.

Девети судија, Брет Кавано, присуствовао је онлајн јер је позитиван на корону.

Заседање је било прво у још једној ствари: Ово је почетак првог пуног мандата све троје судија које је поставио Доналд Трамп.

Присуство Каваноа, Нила Горуша и Ејми Кони Барет, који су заменили легендарну чуварку закона у САД Рут Бејдер Гинзбург даје конзервативној већини готово недостижну предност од 6:3 у суду.

Шта одлуче да ураде са том влашћу могло би да има сеизмичке последице по америчко друштво.

Први дан рада није показао много тога.

Судије су саслушале излагања у два случаја релативно ниског профила, сукобу око воде између Мемфиса и Тенсија и кривичном случају који се бавио техничким аспектима доношења пресуде.

То, међутим, није одраз онога што Врховни суд чека у скоријој будућности.

Суд ће слушати сведочења у неколико случајева који представљају горуће проблеме у друштву данас, а сам избор случајева, пише Гардијан, је показатељ колико самопуздања конвервативно крило Врховног суда има.

На врху листе "врућих" случајева који ће се разматрати од 1. децембра, је Добс против Женске клинике Џексон, који се бави новим законом усвојеним у Мисисипију којим се забрањује већина абортуса после 15 недеље трудноће.

Ако суд потврди закон, тиме ће нанети жесток ударац сопственој пресуди из 1973. године у случају Роу против Вејда која је била прекретница у америчком законодавству и легализовала абортусе у целој земљи до тренутка када фетус постане "самоодржив", што се углавном дешава око 23 или 24 недеље трудноће.

Страховања да се Америка враћа у средњи век када је реч о женином праву на избор, појачала су се када је прошлог месеца суд са 5:4 дозволио да проше још екстремнији закон о забрани абортуса у Тексасу иако флагрантно крши постојећи уставни закон.

Тексас је законом забранио абортусе после шесте недеље трудноће, а највиши суд у земљи је, одбијањем да блокира тај закон, негирао уставна права више од 6 милиона жена у Тексасу.

Случај права на ношење оружја којим ће се суд бавити није ништа мање проблематичан.

Први велики случај по овом питању који се нашао пред Врховним судом од 2008. године када су судије потврдиле право појединаца да код куће држе оружје за самоодбрану, базира се на закону Њујорка којим се ограничава ношење прикривеног ручног наоружања ван куће.

Борци за контролу наоружања страхују да би конзервативна већина могла да дозволи ношење оружја у јавности што би довело до новог таласа пуцњава, у тренутку када је стопа убистава све виша.

Прогресивни посматрачи страхују и да ли ће се суд бавити питањем афирмативне акције на кампусима.

Афирмативна акција у САД је активни покушај да се групама које су мете дискриминације омогући приступ пословима, образовању и другим приликама.

Суд је дозволио колеџима да узму у обзир расу приликом примене ове процедуре али ће судије сада разматрати тужбу против Харварда због третмана Американаца азијског порекла.

Страхује се да ће конзервативне судије искористити своја овлашћења да забране ову праксу.

Чак и пре почетка новог мандата, десничарска већина коју је поставио Трамп шокирала је многе и нанела штету репутацији Врховног суда као институцији познатој по непристрасности и праведности.

Недавно истраживање Галупа показало је да је подршка најмоћнијем суду у САД опала на 20-годишњи минимум, односно да свега 40 посто Американаца подржава суд.

Поређења ради, 2000. године, суд је имао подршку 63 посто Американаца.

Питање пристрасности конзервативне већине и доношења хитних одлука без усмене расправе изазвало је забринутост у политичким и правним круговима.

Барет, конзервативци Семјуел Алито и Клеренс Томас, као и либерал Стивен Брејер недавно су тврдили да нису политички мотивисани, што је изазвало масовну скепсу у јавности.

Хаким Џефрис, истакнути демократа у Конгресу, запитао се да ли Врховни суд уопште више има легитимитет.

Његово питања поновио је и Доналд Ајер, званичник министарства правде у администрацији двојице републиканских председника - Роналда Регана и Џорџа Буша.

Ајер је у ауторском тексту за Њујорк тајмс оценио да је суд "ван контроле" и да је "изгубио додир са својом мисијом" и да САД морају да их спрече да "радкално измене наш систем владе".


(КУРИР)

БОНУС ВИДЕО:

Које тешке речи користе кандидати у америчкој председничкој кампањи

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГЛОГОВАЦ САХРАЊЕН БЕЗ КРСТА: Глумчев отац је остао без речи - болна исповест родитеља