ШТА СЕ ДЕШАВА У АВГАНИСТАНУ? Кина би да шаље војнике, Баграм опет ради - примећени војни авиони, а талибани имају одред самоубица

Новости онлајн

03. 10. 2021. у 13:20

ВОЈНИ авиони примећени су како слећу у Баграм у Авганистану, у којој су се талибани "одомаћили" после одласка америчких снага.

ШТА СЕ ДЕШАВА У АВГАНИСТАНУ? Кина би да шаље војнике, Баграм опет ради - примећени војни авиони, а талибани имају одред самоубица

Фото: Танјуг АП

На друштвеним мрежама су се појавили ноћни снимци базе са упаљеним светлима и извештаји да је неколико војних авиона слетело и полетело из базе.

Неки извори тврде да је реч о кинеским авионима будући да талибани не умеју да поправе авионе које су Американци оставили за собом.

Нешто пре тога, директор кинеског програма у аналитичарском Стимсон центру, Јун Сун рекао је да је Кина заинтересована да се "насели" у бази после америчког повлачења.

Америчке снаге напустиле су Баграм током ноћи у јулу, искључивши светла и искравши се а да нису обавестили о томе авганистанске снаге које су требале да преузму управљање базом, подсећа Дејли мејл.

Војни аеродром удаљен неких сат времена вожње од Кабула направили су Совјети током њихове окупације Авганистана. Потом су га заузели Американци и 20 година користили као главну оперативну базу.

Амерички медији сада преносе да је Кина заинтересована да пошаље своје особље у базу у оквиру свог економског прогрма Појас и пут. Кинеска влада је демантовала те извештаје. "То је нетачна информација", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова.

Сун Јун међутим сматра да су кинеске власти врло заинтересоване за Баграм.

- С обзиром на претходно искуство, Кинези су врло вољни да се докопају било чега што су Американци оставили у бази - рекао је он.

Талибани су заузели базу брзо после америчког повлачења али се верује да немају ни опрему ни знање да учине базу поново функционалном и управљају остављеним авионима.

Талибани су, такође, одбацили извештаје да ће Кинези ући у базу али нису објашњавали ко је попалио светла по бази и чији су авиони који су полетали и слетали.

У међувремену, медији преносе, позивајући се на заменика гувернера провинције Бадакшан мулу Нисара Ахмада Ахмадија, да су талибани успоставили специјални батаљон бомбаша самоубица на северу земље како би заштитили границе са Кином и Таџикистаном.

- Специјални одред самоубица по имену Лашкар-е Мансур биц́е распоређен дуж авганистанских граница - пренела је локална новинска агенција Хама Прес мулину изјаву.

Бомбаши самоубице из овог одреда учествовали у терористичким нападима на снаге свргнуте владе и припаднике међународне коалиције која је била предвођена САД.

- Пораз Сједињених Држава био би немогуц́ без овога одреда. Ти храбри ратници носе посебне експлозивне појасеве и користили су их за минирање америчких база у Авганистану - рекао је Ахмади.

Запратите Нпортал на Фејсбуку

Бонус видео:

БЕБУ ПРЕБАЦУЈУ ПРЕКО ЖИЧАНЕ ОГРАДЕ: Снимак настао на аеродрому у Кабулу

 

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)