КЛИНИКА КОЈА ЧИНИ ЧУДА: Они су Синиши Михајловићу помогли да оздрави, а сада су за 24 часа трансплантацијама спасли девет живота

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

29. 09. 2021. у 16:47

ИТАЛИЈАНСКА Клиника Сант’Орсола доспела је у жижу српске јавности када је у њој нашем Синиши Михајловићу, тренеру Болоње, спасен живот.

КЛИНИКА КОЈА ЧИНИ ЧУДА: Они су Синиши Михајловићу помогли да оздрави, а сада су за 24 часа трансплантацијама спасли девет живота

Фото: Принтскрин Јутјуб

У овој здравственој установи у Болоњи пресађена му је коштана срж када је установљено да је оболео од леукемије и Михајловић је из ње изашао излечен после терапије. Он је само један од примера пацијената због којих је ова клиника и даље на пиједесталу, она је пример савршенства и организације у раду у италијанском здравству.

Пре само недељу дана у овој болници је, за 24 сата непрекидних интервенција, извршено девет трансплантација: два срца, две јетре, четири бубрега и једних плућа. Професионалци су радили без предаха како би постигли овакав резултат, јер су драгоцени органи обезбеђени захваљујући донорима, или породицама преминулих. Морао се извести овај маратонски подухват како би се помогло сваком од девет пацијената којима је трансплантација органа била очајнички потребна. Истовремено су због ургентности хирурзи морали да ураде и две кардиолошке интервенције због отварања аорте.

У тих 20 сати мобилисано је и радило је 123 професионалца: 56 хирурга, 11 анестезиолога, 11 перфузиониста, 27 болничара, 18 осталог санитарног особља. Практично истовремено је радило 11 екипа, а употребљене су 74 дозе крви, око 20 литара, и 15 литара плазме (плод добровољног давања 80 донатора крви).

У Италији је мало оваквих центара који су у стању да истовремено мобилишу оволики број екипа. Зато се овакво савршенство у организацији и професионалности мора истаћи, што се овде чини са поносом. Јер у Поликлиници Сант’Орсола никада нису дозволили да се одустане од оваквих могућности за трансплантацију. Недостатак организације једноставно не може да постоји - када се појави више донора мора све да буде спремно и креће се у прави маратонски подвиг.

Фото: Принтскрин Јутјуб

На дојаву да постоји орган за трансплантацију крећу три хирурга на означено место где постоји орган, како би констатовали да ли орган има карактеристике неоходне за примаоца. Пацијенти који чекају трансплантацију бивају моментално обавештени и у ком год да су крају Апенинског полуострва за неколико сати стижу у операциону салу захваљујући нацоналном Центру за трансплантацију. У достављању органа учествује Цивилна заштита, као и особље из оружаних снага.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Тако је у једном дану спасено девет живота, четири жене и пет мушкараца, стари између 26 и 68 година, добили су нову шансу за живот. Они су у Снат’Орсолу стигли из читаве Италије: са Сицилије, Сардиније, из Пуље, Тоскане и Емилија Ромање, која иначе предњачи међу италијанским регионима по донацијама органа. А број трансплантација, које су смањене током 2020. године због короне, сада су увећао и у односу на исти период прошле године, када их је било 147, сада се стигло до 210.

БОНУС ВИДЕО - ТАЛИБАНИ ДОЛАЗЕ ПО МЕНЕ: Девојка из Авганистана моли америчке војнике да је спасу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ Милановић одговорио Пленковићу - Неке ствари почнете да радите на време или их не радите

"КАСНО МАРКО НА КОСОВО СТИЖЕ" Милановић одговорио Пленковићу - "Неке ствари почнете да радите на време или их не радите"

ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић рекао је данас да је касно за промену изборног закона у БиХ јер су избори за неколико седмица, додајући да против учествовања хрватских војника у мисији ЕУФОР-а у тој земљи „постоји организовани отпор предвођен Немачком“.

24. 09. 2022. у 15:58

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ Сахрањен младић који је бринуо о 40 паса: Дао си живот за шапице! Злотвори ти више не могу ништа