НЕМА БИШЕ БЕСПЛАТНОГ ПЦР: Од 15. октобра тестови на вирус корона ће се плаћати и у Француској

Г. ЧВОРОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

27. 09. 2021. у 23:38

ФРАНЦУСКА је једна од ретких земаља у којој су ПЦР и антигенски тестови на ковид и даље бесплатни.

НЕМА БИШЕ БЕСПЛАТНОГ ПЦР: Од 15. октобра тестови на вирус корона ће се плаћати и у Француској

Фото: АП

Све иде на терет Социјалног осигурања. У прошлој години, коштали су државну касу око две милијарде евра, а ове се процењује да ће коштати чак пет милијарди. Томе би, ускоро, према најавама власти, требало да дође крај.

Од 15. октобра, корона-тестови ће се наплаћивати и у Француској. Цена још није утврђена, али се претпоставља да ће, према најавама, бити између 25 и 29 евра за антигенске и од 44 до 49 за ПЦР тестове.

Разлог за ову промену је у томе што власти желе да избегну даље рађење тестова "из комфора" за оне који не желе да приме вакцину. Наиме, има још оних који одбијају да се цепе против ковида, а имајући у виду да су за практично сва места са више од 50 људи потребне санитарне пропуснице, тестирају се, о трошку државе, на свака три дана! Или, кад год им је то потребно да оду у музеј, шопинг, на утакмицу.

Власти су одлучиле да тестови и даље буду бесплатни за све оне који имају лекарски упут, ако су симптоматични, или сумњају на корону. Такође, тестове неће плаћати ни малолетни, као ни они са потврдом о две вакцине.

На овај начин, власти желе да приволе неодлучне који се још нису вакцинисали да то учине. До сада је у овој земљи са 67 милиона становника, где може да се цепи око 58 милиона старијих од 12 година, бар једну вакцину против ковида примило нешто преко 50 милиона људи, а две око 47 милиона.

Нова мера има две оштрице. С једне стране, можда ће натерати неке да се вакцинишу. С друге, постоји бојазан да би и они који сумњају на ковид, због плаћања, могли да избегну тестирање и тако буду опасност по јавно здравље, ширећи болест у популацији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)