ЈАК УТИЦАЈ ЗЕЛЕНИХ БИО БИ ЛОШ ЗА СРБЕ: Владислав Јовановић о немачким изборима

И. С.

28. 09. 2021. у 08:00

НЕ очекујем промену према Србији и Балкану, чак и ако се у Берлину у власти нађу социјалдемократе (СПД) - каже за "Новости", Владислав Јовановић, некадашњи шеф дипломатије у влади СРЈ.

ЈАК УТИЦАЈ ЗЕЛЕНИХ БИО БИ ЛОШ ЗА СРБЕ: Владислав Јовановић о немачким изборима

Фото Танјуг

Немачка неће, као ниједна велика сила, преко ноћи мењати спољну политику, али наш саговорник највеће притиске очекује од Зелених, ако буду имали велики утицај у влади. Они би могли да нам стављају клипове под точкове, јер су одувек према Србији изразито "тврдо" оријентисани. После консолидације власти, током наредне две године, Берлин би могао да пооштри став према косовском питању.

- Не страхујем, јер смо изашли из кратких панталона и имамо добре односе са великих силама, па би притисак био "комбинован" и условљен сарадњом са Западом - вели Јовановић.

- Притискаће нас кроз Ишингеров план, који за Косово предвиђа решење по моделу "две Немачке".

Економски интереси Немаца остаће непромењени, као и њихово присуство на Балкану кроз будуће инвестиције. Све личности немачког политичког живота, социјалдемократе и демохришћани, негативно су обојене по питању Србије и активно подржавају Албанце, често и снажније него САД. Наш саговорник подсећа да је Немачка, руководећи се својим геополитичким интересима, који су непромењени и такви ће и остати, активно разбијала СФРЈ и омогућила сецесију бивших република. Немачка има и интерес да спречи економско јачање Србије у односу на друге земље у региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)