ПАРИЗ "ЗАЗИДАО" НАРКОМАНЕ: У француској престоници никао бедем унутар кога је власт привремено сместила уживаоце дроге

Горан Чворовић - стални дописник из Париза

26. 09. 2021. у 23:15

СПЕКТАКУЛАРНОМ акцијом француске полиције, наркомани под ведрим небом расељени су из париског кварта Стаљинград, пребачени недалеко одатле на нешто усамљенију локацију, а онда су власти експресно преко викенда зазидале оближњи тунел, да дрогирани не би могли да се мешају с осталом популацијом, нападају грађане и отежавају им свакодневицу.

ПАРИЗ ЗАЗИДАО НАРКОМАНЕ: У француској престоници никао бедем унутар кога је власт привремено сместила уживаоце дроге

Зависници од опијата / Фото ЕПА

Опозиција зидање зида назива шокантним чином. Многи су згранути овим "грађевинским" подухватом. Истовремено, наглашава се да је проблем само премештен и да то неће променити његову суштину. Невероватно је како ти људи, једноставно, нису могли да буду одведени на лечење. Реч је о прецизно избројаних 128 "најтврђих" конзумената, углавном "крека", који се користи одмах, на лицу места, чиме се ствара брза и велика зависност, уз исто тако брзо психичко и физичко страдање.

На отвореном простору обезбеђени су им и мокри чворови, а пошто је постојао пролаз кроз тунел између области Сена Сен Дени и Париза испод периферног ауто-пута, под хитно је, с обе стране, зазидан да би наркомани били одвојени од првих зграда престонице! Грађани, који су тунел свакодневно користили, зову га "зидом срамоте", истичући да после Берлинског зида, сада постоји и Пантенски зид, већ назван по месту Пантен које се овде ослања на Париз.

БЕЗ ТРАЈНОГ РЕШЕЊА

ТОКСИКОМАНИ су, на захтев министра унутрашњих послова Жералда Дарманена, расељени после непрестаних жалби огорчених станара из кварта Стаљинград на североистоку Града светлости. Наркомани су овде окупирали паркове, улице, паркинге. Дрога се дилује отворено, у по бела дана, а ту се, наочиглед родитеља и деце, и конзумира. Има туча, свађа, буке, просјачења, крађа, па и напада оних који не знају како другачије да дођу до пара за дрогу. Ова селидба је, међутим, привремена, а трајног решења нема.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)