КО ЋЕ НАСЛЕДИТИ АНГЕЛУ МЕРКЕЛ: Објављене излазне анкете избора у немачкој

Танјуг

26. 09. 2021. у 18:15

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА партија Немачке (СПД) и владајућа ЦДУ/ЦСУ, према првим прогнозама након завршетка данашњих парламентарних избора, воде тесну борбу за прву позицију на политичкој сцени.

КО ЋЕ НАСЛЕДИТИ АНГЕЛУ МЕРКЕЛ: Објављене излазне анкете избора у немачкој

Фото: ЕПА

Према прогнози АРД-а на основу излазне анкете, СПД и ЦДУ/ЦСУ су освојиле по 25 одсто гласова.

Прогноза ЗДФ-а указује да СПД води са 26 одсто гласова, а ЦДУ/ЦСУ са 24 одсто.

У сваком случају СПД успео је да побољша резултат са претходних парламентарних избора за више од пет одсто, док су унионисти изгубили скоро девет одсто бирача.

Зелени су трећа политичка снага са 15, односно 14,5 одсто гласова.

Десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) према АРД-у осбојила је 11 одсто гласова, а према ЗДФ-у 10 одсто, док би Слободарска партија (ФДП) према ЗДФ могла добити 12 одсто, а према АРД 11 одсто гласова.

Левица „Линке“ тесно је прешла цензус са пет одсто гласова.

На основу ових резултата, највећи победници ових избора су СПД и Зелени који су успели да побољшају предњаши резултат за више од пет одсто.

Актуелне прогнозе остављају отворене све опције за коалицију, од велике коалиције, која је, према истраживањима, најмање омиљена у Немачкој, па до семафор и „Јамајка“ коалиције.

Уколико исход буде био идентичан са прогнозом, предстоји дуго формирање немачке владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (1)

ЉУДИ, ПРИМИТЕ ЋУСТИЋА, МАТОР ЈЕ, НЕМА ВРЕМЕНА Глумац се присетио како је уписао Академију