ТАЛИБАНИМА РАМПА У УН: Авганистан и даље представља представник бивших власти у Кабулу

Д. Д. С.

24. 09. 2021. у 12:07

ПОКУШАЈ талибана да се појаве на једној од главних политичких позорница на свету пропао је свега два дана пошто је шеф талибанске дипломатије Амир Кан Мутаки затражио да говори пред Генералном скуштином УН.

ТАЛИБАНИМА РАМПА У УН: Авганистан и даље представља представник бивших власти у Кабулу

Фото АП

Захтеву се успротивила Немачка, тврдећи да се на тај начин од скупа на Ист Риверу "прави бесмислена представа". Берлин сматра да талибани немају шта да траже у УН све док се не дистанцирају од терористичких група и не изјасне о будућности људских права. Талибанску власт у Кабулу не признаје ниједна земља света.

Представници америчког Стејт департмента су потврдили да је захтев талибана стигао на Ист Ривер, али сматрају да комитет за акредитације, који о њему треба да одлучи, неће журити да донесе одлуку. Деветочлани комитет надлежан за доношење ове одлуке неће се састати пре понедељка. Комисију чине дипломате из Сједињених Држава, Русије, Кине, Бахама, Бутана, Чилеа, Намибије, Шведске и Сијера Леонеа. До сада је Авганистан у Уједињеним нацијама представљао Гулам Изачаи, кога је на место представника при УН поставио бивши председник Ашраф Гани. Изачаи је, према распореду који је начињен пре него што су талибани поставили новог амбасадора, требало да се обрати Генералној скупштини у недељу, последњег дана заседања. Иако је наступ представника бивше владе у великој мери бесмислен, дипломате из Индије сматрају да Изачаију треба дозволити да се обрати Генералној скупштини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)