ПОНОВО ЋЕ БИТИ ПОГУБЉЕЊА И АМПУТАЦИЈА РУКУ: Тураби - Нико нам неће говорити какви би наши закони требало да буду

Танјуг

24. 09. 2021. у 07:26

МУЛА Норудин Тураби, један од оснивача талибана и главни покретач строгог тумачења исламског закона у време последње талибанске владавине Авганистаном крајем деведесетих година, рекао је да ће овај тврдокорни покрет поново вршити погубљења и ампутације руку, мада можда не у јавности.

ПОНОВО ЋЕ БИТИ ПОГУБЉЕЊА И АМПУТАЦИЈА РУКУ: Тураби - Нико нам неће говорити какви би наши закони требало да буду

Фото: Танјуг АП

У интервјуу за АП, Тураби је одбацио згражавање због погубљења које су талибани вршили у прошлости, која су се понекад догађала пред гомилом људи на стадиону и упозорио свет да се не меша у деловање нових владара Авганистана.


- Сви су нас критиковали због казни на стадиону, али ми никада нисмо рекли ништа о њиховим законима и казнама - рекао је Тураби.

- Нико нам неће говорити какви би наши закони требало да буду. Следићемо ислам и усвојићемо законе засноване на Курану- истакао је он.

Турабијеви коментари указују на то да лидери групе остају дубоко конзервативни, иако прихватају технолошке промене, попут видеа и мобилних телефона, наводи АП.

Он је казао да ће судије, укључујући и жене, судити у предметима, али да ће основа авганистанских закона бити Куран.

- Одсецање руку је веома потребно ради безбедности - нагласио је Тураби, рекавши да је таква врста кажњавања имала одвраћајући ефекат.

Он је додао и да кабинет проучава да ли ће казне бити јавно извршаване или ће бити "развијена та политика".

Последњих дана у Кабулу талибански борци обновили су казну коју су обично користили у прошлости за људе оптужене за ситну крађу, а то је да их осрамоте.

Најмање два пута у последњих недељу дана, мушкарци из Кабула били су смештани у задњем делу камионета, везаних руку, и вожени да би били понижени.

У једном случају њихова лица су била офарбана како би их означили као лопове.

У другом случају им је устајали хлеб висио на врату или су им њиме пунили уста.

Не зна се тачно које злочине су они починили.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)