НОВАВАКС ПОДНЕО ЗАХТЕВ СЗО: Траже одобрење за хитну употребу њихове вакцине

Танјуг

24. 09. 2021. у 00:36

АМЕРИЧКА биотехнолошка компанија Новавакс и њен партнер Институт за серум Индије поднели су Светској здравственој организацији захтев за хитну употребу њене вакцине против корона вируса, саопштила је данас компанија.

НОВАВАКС ПОДНЕО ЗАХТЕВ СЗО: Траже одобрење за хитну употребу њихове вакцине

Фото: АП

Како наводи агенција Ројтерс, списак СЗО за хитну употребу сигнал је националним регулаторним властима о безбедности и ефикасности производа.

А то такође представља и предуслов за извоз у неколико земаља које учествују у Ковакс програму.

Компанија Новавакс саопштила је да ће се за прве испоруке вакцине фокусирати на земље са ниским и средњим приходима, јер су Сједињене Америчке Државе и друге западне земље већ вакцинисале велики део своје популације другим вакцинама.

Ова компанија и Институт за серум Индије, који су највећи светски произвођачи вакцина, обавезали су се да ће заједно обезбедити више од 1,1 милијарде доза вакцина за Ковакс програм, који има за циљ да обезбеди равноправан приступ вакцинама против корона вируса земљама са ниским и средњим приходима.

Новавакс вакцина на бази протеина показала се ефикасном у више од 90 одсто случајева, укључујући против различитих забрињавајућих варијанти корона вируса у великом, касном стадијуму америчког клиничког испитивања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)