ТРАЖЕ ДА СЕ ОБРАТЕ НА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ: Талибани упутили захтев да говоре пред светским лидерима у Уједињеним нацијама!

Танјуг

22. 09. 2021. у 00:25

ТАЛИБАНИ су затражили да се обрате светским лидерима пред Уједињеним нацијама, а за ту прилику одредили су њиховог портпарола у Дохи Сухаила Шахина, који би био авганистански амбасадор у Уједињеним нацијама, преноси данас Ројтерс.

ТРАЖЕ ДА СЕ ОБРАТЕ НА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ: Талибани упутили захтев да говоре пред светским лидерима у Уједињеним нацијама!

Фото: Депоситпхотос

Талибански министар спољних послова Амир Кан Мутак затражио је писмено од генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша да се њихов представник појави у Њујорку. Мутаки је замолио да Шахин говори током годишње Генералне скупштине Уједињених нација, која се завршава у понедељак 27. септембра.

Портпарол Гутереша Фахран Хак потврдио је да је Мутаки послао писмо, а Ројтерс додаје да овим потезом почиње "обрачун" талибана са Гуламом Исачајем, амбасадором свргнуте владе Авганистана. Хак је рекао да су ривалски захтеви за место Авганистана у Уједињеним нацијама послати телу сачињеном од девет чланова, међу којима су представници САД, Кине и Русије.

Међутим, то тело се неће састати пре понедељка, тако да је под знаком питања да ли ће талибани уопште стићи да се обрате светским лидерима. Уколико УН евентуално прихвати да се талибански амбасадор обрати то би био значајан корак исламистичке групе ка међународном признању, чиме би се можда "откључала" неопходна средства за урушену авганистанску економију.

Гутереш је рекао да је жеља талибана за међународним признањем једина полуга коју друге земље могу да искористе да их притисну да саставе инклузивну владу, да поштују људска права, посебно жена.

Иначе, у писму талибани наводе и да је мисија Исачаја "завршена и да више не представља Авганистан", додао је Хак.

Док се не донесе другачија одлука, Исачај, међутим, остаје амбасадор, тако бар кажу правила Генералне скупштине.

Засад је он на распореду да се обрати последњег дана састанака 27. септембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)