БАЈДЕН СЕ ОБРАТИО У УН: Амерички председник бранио хаотично повлачење из Авганистана (ВИДЕО)

Novosti online

21. 09. 2021. у 17:44

ПРЕДСЕДНИК САД Џозеф Бајден најавио је у обраћању Генералној скупштини УН еру "неуморне дипломатије" и бранио хаотично повлачење Америке из Авганистана.

БАЈДЕН СЕ ОБРАТИО У УН: Амерички председник бранио хаотично повлачење из Авганистана (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Бајден је рекао да је то био неопходан заокрет у америчкој политици да би се фокус преместио на глобални изазов "антидемократских система", пандемију ковид 19 и климатске промене.

- Окончали смо 20 година сукоба у Авганистану и док затварамо ову еру неуморног рата, отварамо нову - неуморне дипломатије - нагласио је председник САД у свом првом обраћању овом телу УН од када је ступио на дужност.

Бајден је обећао да ће бранити виталне националне интересе САД, али је напоменуо да "мисија мора бити јасна и остварива" и да америчка војска "не сме да се користи као одговор на сваки проблем који видимо у свету".

Он каже да се свет суочава са пресудном деценијом и да "уместо да се настављају ратови из прошлости", треба решавати проблеме попут глобалне пандемије, климатских промена, сајбер претњи и регулисати промену "глобалне динамике снаге".

Џо Бајден је рекао да ће радити са Конгресом САД на томе да се удвоструче фондови за помоћ земљама у развоју поводом климатских промена.

(СРНА)

БОНУС ВИДЕО: "ТАЈ ЋЕ СНАЈПЕР НАШ ДА БУДЕ!" Погледајте како су млади Срби дочекали смену страже РОСУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)