ЦРВЕНO-ЗЕЛЕНA ВЛАДA? Трећи савезник још под знаком питања, либерали или левица

И. Станојевић

21. 09. 2021. у 10:13

ПОСЛЕДЊЕ телевизијско сучељавање канцеларских кандидата у Немачкој, појачало је утисак да Берлин корача ка влади социјалдемократа (СПД) и Зелених.

ЦРВЕНO-ЗЕЛЕНA ВЛАДA? Трећи савезник још под знаком питања, либерали или левица

Фото Танјуг/АП

Преклапање социјалних тема и стратегија у највиталнијим сферама унутрашње политике, навело је аналитичаре на тврдњу да ће ове две партије удружено владати Немачком наредне четири године.

Додаје се, додуше, да ће им бити потребан и трећи партнер. Није извесно да ли ће то бити либерали (ФДП) или Левица, иако обе странке, засада, одбијају коалицију са левичарима као и са десном Алтернативом за Немачку (АфД).

Каква ће заиста бити власт у Берлину после одласка канцеларке Ангеле Меркел, највише ће зависити управо од трећег партнера, изузев ако се догоди чудо па демохришћани (ЦДУ-ЦСУ) остану главни у власти. Како тренутно ствари стоје, то је веома мало вероватно. Они, наиме, имају једва нешто мало више од петине бирачког тела, док су социјалдемократе увелико прешле четвртину. Још се не искључује могућност велике коалиције ЦДУ и СПД која је више од деценију и по ведрила и облачила.

Што се самих канцеларских кандидата и њихове харизме тиче, нема никакве сумње да се далеко најбоље котира актуелни вицеканцелар и министар финансија, Олаф Шолц (СПД). У блиц анкети Института "Форса", 42 одсто гледалаца изјавило је да би гласало за њега, јер се "показао убедљиво најбоље". За кандидата ЦДУ, Армина Лашета, изјаснило се само 27, а за "зелену" Аналену Бербок, 25 одсто.

За већину у Бундестагу потребно је 45,5 одсто бирачког тела, а све најјаче странке које учествују на изборима, веома су далеко од тог процента. Тренутно најбоље пласирана, према анкети Института Инса, СПД, има 26 одсто. Друга је ЦДУ са 21 процентом, следе Зелени са 15 и либерали са 12 одсто. Десничари, АфД имају 11 процената, а остали испод десет.

Иако су његове социјалдемократе на челу, баш као и он сам, Шолц трпи негативне последице полицијске истраге у свом Министарству финансија, где је на мети инспектора посебно царинска служба. Државно тужилаштво у Оснабрику, које "решета" Министарство финансија, спровело је рацију и у Министарству правде које, такође, воде социјалдемократе. Циљ је, осим тога, да се испита рад Финансијске обавештајне јединице (ФИУ) са седиштем у Келну, која је у надлежности Министарства финансија.

"МИНИМАЛАЦ" ОД 12 ЕВРА

СПД и Зелени, "дувају у исту тикву", нарочито кад је у питању минимална радна сатница. Залажу се за границу од 12 евра бруто и финансијске повластице за породице, посебно оне са децом. Демохришћани су, пак, против законских повећања минималца, и Армин Лашет каже да "није примерено" кад се држава петља у преговоре синдиката и послодаваца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)