ПАРИЗ ЉУТ НА ЛОНДОН: Отказан сусрет француског министара војске са британским колегом

Д. Д. С.

20. 09. 2021. у 18:59

Француска је отказала састанак између министарке војске Флоренс Парли и њеног британског колеге Џејмса Хипија, планиран за овај месец. До отказивања је дошло пошто је Аустралија одустала од куповине подморница од Француске, а ушла у безбедносни пакт АУКУС са САД и Великом Британијом. Тај пакт ће јој омогућити технологију да направи своју подморницу на нуклеарни погон.

ПАРИЗ ЉУТ НА ЛОНДОН: Отказан сусрет француског министара војске са британским колегом

Фото Танјуг/АП

Британски премијер Борис Џонсон покушао је да умањи забринутости Париза и истакао је да споразум "није планиран као искључив, већ је то нешто што не треба да изазива забринутост, посебно код француских пријатеља".

Француски министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан описао је потез Канбере као "нож у леђа и неприхватљиво понашање између савезника и партнера".  Председник САД Џозеф Бајден, у међувремену, је затражио телефонски разговор са председником Француске Емануелом Макроном.

- Желимо објашњења и САД морају да дају одговор на оно што изгледа као велико кршење поверења -  рекао је портпарол француске администрације Габријел Атал.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)