ЏОНСОН ПУТУЈЕ У ПОСЕТУ САД: Британски премијер домаћин састанка о климатским променама у УН

Novosti online

19. 09. 2021. у 18:58

ПРЕМИЈЕР Велике Британије Борис Џонсон данас путује у четвородневну посету САД где ће се састати са светским лидерима на Генералној скупштини Уједињених нација 21. септембра и на којој ће апеловати на хитну акцију да се спрече климатске промене уочи климатског самита УН под називом ЦОП26 ове јесени у Шкотској.

ЏОНСОН ПУТУЈЕ У ПОСЕТУ САД: Британски премијер домаћин састанка о климатским променама у УН

Фото: АП

Џонсон ће уз генералног секретара УН Антонија Гутереша бити домаћин састанка о климатским променама, пренео је АП.

Њих двојица ће разговарати о потреби да се помогне земљама у развоју да се ублажи негативан утицај климатских промена.

"Предстојеће недеље, како светски лидери буду долазили у Њујорк на највећи дипломатски догађај године, апеловаћу на сваког од њих да преузму конкретне акције по питању угља, климе, аутомобила, зеленила, тако да можемо да начинимо успешним ЦОП26 и начинимо наше климатске циљеве достижним", поручио је Џонсон.

Велика Британија је домаћин ЦОП26 самита у периоду између 31. октобра и 12. новембра у Глазгову.

Циљ конференције је да се убеде владе, индустрије и инвеститори да се обавежу да ће смањити емисију штетних гасова и да ће допринети смањењу глобалног загревања испод 1,5 степени.

Британска влада је навела да је 100 светских лидера потврдило да ће присуствовали самиту, али се још не зна да ли ће кинески председник Си Ðинпинг доћи, нити да ли ће Кина дефинитивно послати делегацију.

После Генералне скупштине УН, Џонсон и нова британска министарка спољних послова Елизабет Трус посетиће Белу кућу, где ће са америчким челницима разговарати о климатским променама, пандемији ковида и међународној безбедности.

Ово ће бити прва Џонсонова посета Белој кући откако је Џозеф Бајден постао председник САД у јануару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)