ЗАПАДНА ЕВРОПА НА КОРАК ОД ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Земље окрећу нови лист, нема више молби и апела!

Novosti online

18. 09. 2021. у 00:43

У СЛОВЕНИЈИ државни службеници више неће моћи на посао са негативним тестом на корона вирус - потврда о вакцинацији биће обавезна.

ЗАПАДНА ЕВРОПА НА КОРАК ОД ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ: Земље окрећу нови лист, нема више молби и апела!

Фото: ЕПА

У Италији ни приватни сектор више не може без ковид потврда. У Француској је невакцинисане здравствене раднике дочекала суспензија без плате.

Док су владе широм западне Европе апеловале на грађане да се вакцинишу, апеловале су. Земље сада праве све одлучније кораке ка обавезној вакцинацији како би коначно стале на пут делта соју и спречиле појаву неке нове, још опасније варијанте.

 

Хладан туш за медицинаре антиваксере

Да ће питање вакцинације све мање бити ствар избора, показује случај Француске. У тој земљи је председник Емануел Макрон пре неколико месеци најавио "лето мобилизације за вакцинацију“ уз обавезну вакцинацију за здравствене раднике. Медицинари су имали рок до средине септембра да приме неко од доступних цепива, а влада се није обазирала на протесте антиваксера који су се готово сваке недеље окупљали на улицама.

Рок је истекао у среду и од тог дана болничко особље, возачи амбуланте, радници у домовима за пензионере, приватни лекари, припадници ватрогасне службе и људи који брину о старим или немоћним особама у својим домовима - укупно око 2,7 милиона људи - морају да докажу да су примили најмање једну дозу вакцине.

Још један случај давања више доза вакцине у Италији / Фото ЕПА

Око 3.000 најтврдоглавијих, који нису веровали да ће се влада заиста усудити да их кажни због невакцинисања, у четвртак је сачекао хладан туш. Сви до једног су суспендовани са посла без плате, рекао је министар здравља, Оливије Веран. Како је даље навео, реч је о око 3.000 суспензија у домовима здравља и клиникама. Каже и да је "неколико десетина" радника поднело оставке, јер нису желели да приме вакцине.

Макрон је још летој рекао да се, у случају драстичног погоршања епидемиолошке ситуације, неће либити да нареди обавезну вакцинацију опште популације.

Италија најодлучнија

Италија је још у априлу постала прва европска земља која је декретом увела обавезно вакцинисање за здравствене раднике, укључујући и фармацеуте. Они који су одбили суочили су се са суспензијом до краја године.

Италија је сада направила још један пионирски корак како би навела што већи број људи се вакцинише - постала је прва европска земља у којој ће радници у јавном и приватном сектору морати да имају ковид потврду, односно доказ о примљеној вакцини, негативном тесту или недавно прележаној инфекцији.

Нове мере ће на снагу ступити 15. октобра, а према нацрту владиног декрета у који је Ројтерс имао увид, сваки радник који не буде имао доказ биће суспендован, али не сме да буде отпуштен.

Фото: Депоситпхотос

Људи који не буду поштовали мере и буду радили упркос суспензији мораће да плате казну од 600 до 1.500 евра.

Уз све досадашње апеле на имунизацију, скоро 30 одсто Италијана није до сада примило ниједну дозу вакцине. А како се епидемиолошка ситуација погоршава услед ширења делта соја, влада је на седници почетком септембра одлучила да до краја месеца донесе одлука о обавезној вакцинацији за одређене категорије грађана. За сада се говори да ће морати да се вакцинишу сви запосленици у државним и јавним инсититуцијама, затим сво школско и универзитетско особље, али и друге групе грађана.

Словенија повукла драстичан потез

Сви запослени у државној управи у Словенији мораће да се вакцинишу против корона вируса, а негативан тест више им неце бити довољан за долазак на посао, одлучила је словеначка влада у четвртак касно увече.

Да би могли да раде сви државни службеници, ако до сада нису вакцинисани или прележали инфекцију, мораће да докажу да су примили прву дозу вакцине до 1. октобра, а до 1. новембра другу дозу, осим ако се не одлуце за вакцину Џонсон&Џонсон које пружа заштиту након једне дозе.

Пооштравање противепидемијских мера према којима је за рад, јавни превоз, одлазак у трговински центар, банку или пошту, као и за низ других активности потребно имати цовид потврду о вакцинацији или негативан тест на снази је од среде, када су у Љубљани одржане и демонстрације противника владе, на којима је, после нереда, интервенисала полиција.

Фото: Free Images Pixabay

Међутим, упркос свом противљену, већ је примећен оштријег приступа - интерес за вакцинацију расте, а редови испред пунктова постају све већи.

Портпарол словеначке владе задужен за процес вакцинације Јелко Кацин изјавио је да је од почетка овог месеца број вакцинисаних за недељу дана повећан два до три пута.

Премијер Јанез Јанша изјавио је да влада, упркос протестима, неће одистати од мера против ширења заразе, а мере су од саме најаве много повећале интерес за вакцинацију.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)